З початку інспекційної кампанії на Рівненщині виявлено 36 незадекларованих працівників

1 липня Державна служба з питань праці та її територіальні підрозділи у взаємодії з податківцями розпочали інспектування з метою виявлення незадекларованих працівників на підприємствах і компаніях різних галузей.

На Рівненщині таку інспекцію теж розпочали позаминулого тижня. У полі зору інспекторів управління Держпраці – роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та ухиляються від декларування найманих працівників. В усіх районах тривають інспекційні відвідування з питань виявлення неоформленої праці.

На сьогодні фахівці Управління розпочали 23 інспекційні відвідування. Зафіксовано 36 фактів використання незадекларованої праці. Нелегальні працівники виявлені у сферах торгівлі, громадського харчування, надання послуг, в агросекторі, лісопереробці, виробництві будматеріалів.

За результатами інспекційних відвідувань роботодавців попереджено про обов’язковість оформлення трудових відносин з усіма працівниками.

Управління Держпраці наголошує:

Факти незадекларованої праці є порушенням вимоги ч. 3 ст. 24 КЗпП України та ПКМУ № 413, а саме: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Допуск працівника до роботи без належно задекларованих трудових відносин тягне за собою адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність роботодавця.


Рівненська ОДА