Юним березнівчанам аплодував президент Латвії

Ідея творчого маршруту була підтримана головою райдержадміністрації Ігорем Мельником. Районна влада виділила 117 тис. гривень на придбання нових сучасних сценічних костюмів та набору музичних інструментів для духового оркестру школи, в якому з великим бажанням успішно опановують музичну грамоту 30 учнів під керівництвом досвідченого педагога Петра Жабчика. 22 із них  мали можливість у складі оркестру показати свою майстерність на цьому святі.

 

Відрадно, що на церемонії святкування 20-річчя Ризької української середньої школи були присутні Президент Латвії Андріс Берзиньш, мер Риги Ніл Ушаков, Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, посол України в Латвії Анатолій Олійник та інші високопосадовці двох держав. Численних високих гостей зустрів козацьким маршем духовий оркестр з України - учнів Березнівської школи № 2.

 

Президент Латвії Андріс Берзиньш назвав 205 учнів, що навчаються у Ризькій Українській середній школі, народними дипломатами, “які сприяють ще більшому покращенню відносин між Латвією та Україною”. “Ця школа є єдиною в Балтії, але вона настільки гарна, що я, думаю, що така українська школа - єдина у всій Європі”, – зазначив президент.

 

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко висловив переконання, що школа й надалі буде зберігати та примножувати славні традиції  дружби між українським та латвійським народами.

 

“Ця школа - символ. Символ любові українців, що живуть за кордоном, до рідної України, до української мови та літератури, символ піклування української держави про своїх співвітчизників, символ українсько-латвійської дружби. Зрештою, це  символ нової об’єднаної Європи, про яку ми спільно думаємо і яку підтримуємо”, – наголосив Костянтин Грищенко.

 

В урочистій обстановці і за присутності поважних гостей проходив концерт, де  березнівські аматори сцени радували присутніх своїми музичними творами. На прохання слухачів було виконано, крім запланованих двох творів, ще сім - марші “За Україну”, “Молодість”, пісні “Ой, смереко!”, “Волинь моя”, “Волиняночка” та ін.

 

Ось що розповів про свої враження наймолодший учасник оркестру Андрій Коваль: “Відкриття у Ризі нової української школи –  надзвичайне свято. У супроводі нашого оркестру учні перший раз переступили її поріг. А з якою радістю всі слухали наш виступ!”.

 

Латвійська сторона гостинно зустріла березнівчан. На високому рівні організовано культурно-розважальну програму для членів нашої делегації, особливе захоплення якої викликала екскурсія в м. Юрмала, де вони мали змогу виступити у концертному залі “Дзінтері”. Ось як згадує про це учень сьомого класу Тарас Прокоф’єв: “Мені сподобалось курортне містечко Юрмала, в якому проходять щорічні концерти фестивалю “Нова хвиля”. Ми з великим задоволенням виступали на сцені концертного залу “Дзінтері””.

 

Ірина Мелещук, учениця сьомого класу, доповнює: “Яка чудова Юрмала! У зимовий час тут панують тиша і спокій. Так приємно було пройтися берегом Балтійського моря. Вдосталь намилувавшись ним, ми відправилися на прогулянку тихими вулицями міста, забудованими дивовижної краси дерев’яними спорудами минулих часів і елегантними особняками нинішньої еліти”.

 

Із цікавістю березнівчани відвідали найбільший у Європі музей ретроавтомобілів, музей історії Латвії та оглянули пам’ятник Свободи, а також  здійснили екскурсію вулицями старого міста, де ознайомилися з відомими всьому світу церквою Св. Петра, Домським собором, побачили резиденцію президента, приміщення Уряду та Сейму Латвії.

 

- Латвія вразила нас своєю високою культурою, самобутніми традиціями та звичаями, - говорить учениця восьмого класу Катерина Пастушок.

 

Латвійські друзі з радістю сприйняли запрошення нашої делегації відвідати місто Березне в травні цього року. За високу виконавську майстерність колектив духового оркестру школи отримав запрошення взяти участь у Міжнародному європейському фестивалі музичної творчості, який буде проводитись в Ризі у 2013 році. Також є домовленість з відомим у Латвії балетмейстером, керівником хореографічного колективу Ризької української середньої школи паном Егілсом про те, що він у майбутньому здійснить постановку танців і проведе майстер-клас у Березнівській ЗОШ № 2.

 

За особистий вклад у розвиток дружніх зв’язків і виховання підростаючого покоління України та Латвії було нагороджено почесними грамотами Ризької української середньої школи голову районної райдержадміністрації Ігоря  Мельника, директора Березнівської ЗОШ № 2 В.  Боровця, керівника шкільного духового оркестру П. Жабчика та відділ освіти райдержадміністрації.

 

До унікального подарунка  влади Латвії Ризькій українській середній школі (1 545 809 латів, а це більше 3,2 млн. грн. на ремонт школи), Україна долучила повне науково-методичне забезпечення викладання української мови, української літератури та історії України (170 найменувань) та інтерактивний комплекс. А подарунком від школярів Березнівської загальноосвітньої школи №2 стали вишитий  український рушник, виготовлений із бісеру руками дітей та кущ калини, як символи України,  та традиційний український коровай.

 

• Степан Михальчук, заступник голови Березнівської районної ради