Якість майстра величає

 Рівненський підприємець Володимир Вознюк розпочав власну справу на цій ниві майже 14 років тому, створив не одне робоче місце, а цілий цех, де випускає надзвичайно смачні ковбаси, чим давно заслужив високу оцінку та вдячність споживачів і колег за рубежем.  На ринках, у магазинах обласного центру за його продукцією завжди стоїть черга покупців. Тож у розмові з Володимиром Федоровичем цікавлюсь технологією виробництва смакоти, а відтак і досягненнями у роботі.

Володимир Федорович зазначив головне – ковбаса на підприємстві виробляється тільки зі свіжого натурального м’яса, яке поставляють із сіл нашої області. На всіх етапах технологічного ланцюжка підприємець особисто контролює якісні показники сировини та готового виробу. Кожну партію м’яса та потім зроблених з нього ковбаси чи іншого делікатесу перевіряє ветеринарний лікар з міської державної ветлікарні  на відповідність санітарним умовам, державним стандартам якості та складу виробу тощо. Саме у процесі виробництва трудівники цеху безумовно дотримуються вищезгаданих стандартів, а також  старовинних національних рецептів виготовлення того чи іншого виду продукції.
Володимир Вознюк до тонкощів опанував цей процес, вкладає в нього не тільки сумлінну працю, а й натхнення, любов до справи, яку обрав вже у зрілому віці. За фахом механік з великим досвідом, він самостійно обладнав цех на першому поверсі власного будинку, обслуговує та при потребі ремонтує кожен вузол, верстак,  холодильник тощо. А ще Володимир Федорович відчуває особливу відповідальність перед споживачами за випущену харчову продукцію, трудиться на совість, зауважуючи: «Інакше не можу, бо годую людей».
Асортимент виробів цеху Володимира Вознюка чималий. Це ковбаси різноманітних видів: варені, напівкопчені, копчені. Розмаїття сортів – «Московська», «Дрогобицька», «Салямі», «Українська», «Селянська», «Краківська», «Мисливська», «Домашня копчена». Щоб зробити кожну з них з належною якістю та смаком, необхідні неабиякі працелюбність, фаховість, терпіння, любов до справи. Для прикладу один штрих: ексклюзивним видом продукції є ребра свинні сирокопчені, які виробляються за особливою технологією: процес триває сім діб, причому при коптінні їх слід щоденно по 5-6 разів перевертати, дотримуючись відповідного температурного режиму та низки інших вимог виготовлення якісного продукту. Зате смак і поживність його унікальні, терміни зберігання довготривалі. Не дивно, що впродовж багатьох років попит на ковбаси та інші м’ясні вироби ПП Вознюка стабільно високий, фактів їх повернення з торгової мережі не було жодного разу. Продає підприємець свій товар всім за однією ціною виробника.
Отож невеликий колектив підприємства працює за традиційними українськими технологіями без харчових добавок та консервантів, використовуючи тільки натуральну вітчизняну сировину. Це визнали вже і на європейському рівні: міжнародна громадська організація «Кулінарна спадщина», що об’єднує виробників елітної м’ясної продукції європейських держав навколо Балтійського моря, першим в Україні прийняла Володимира Вознюка у свої члени. Завдяки цьому він вивчав досвід випуску натуральної продукції  у Швеції, Німеччині, інших країнах. Наприклад, у Польщі з успіхом презентував свої рецепти приготування семи (!)  видів сала.
Також Володимир Федорович приймав численну делегацію зарубіжних колег на власному підприємстві в Рівному. Гості гідно оцінили якість ковбасних виробів господаря, закликали не змінювати натуральну рецептуру, адже на Рівненщині ще є можливість вирощувати худобу та заготовляти сировину без шкідливих хімічних добавок.
Володимир Вознюк переконаний у необхідності розвитку та державної підтримки саме вітчизняної м’ясопереробної промисловості і подає добрий приклад насичення ринку якісною і смачною продукцією. Її замовляють місцеві лікарні, інші установи, у тому числі й дитячі, люди на весілля,  відзначення урочистих подій у Рівному. Цікавляться нею й поцыновувачі натуральної їжі з Житомира, Києва. Зокрема, під час перебування в нашій області у 2009 році тоді ще Президента України Віктора Ющенка йому замовляли три види виробів визнаного цеху. Сьогодні це може зробити практично кожен житель Рівненщини, зателефонувавши Володимиру Федоровичу Вознюку за номером: 067 254 26 33 або завітавши на підприємство за адресою: Рівне, вул. Золотіївська,  26.
• Анатолій Кардаш


P.S. Члени дегустаційної комісії, яка працювала 29 травня в ДП «Рівнестандартметрологія»,  відзначили високий рівень якості представленої Володимиром Вознюком продукції, оцінили її особливі традиційні та справжні смакові якості й одностайно та однозначно рекомендували її до виробництва та популяризації серед споживачів.