Під час сезону консервації кожна господиня намагається заготовити овочі, ягоди і фрукти, щоб вони зрештою були не лише смачними, але й вітамінними.
Кілька рецептів та висновки лікарів, наскільки приготоване господинями та господарями - корисне - 28 липня у сюжеті ТСН.19:30.
У Галини Ніпрук із Луцька - сезон консервації. Банки зі смородиною, малиною, вишнею закручувала мало не всю відпустку. А от кабачків - зовсім трошки. Тож узявши відро, разом із чотирирічною онучкою, жінка іде на город
Під прицілом - молоденькі плоди. На дно банки укладає кріп, часник і моркву. Кабачки - кружальцями. Все заливає маринадом. І на плиту. Стерилізує хвилин 10-15.
Але дієтологиня Юлія Поворознюк попереджає: зловживати такими соліннями - шкідливо.
"Доза такої консервації має бути близько 3 столових ложок, щоб не навантажувати шлунок, підшлункову та жовчний міхур", - зазначає лікарка.
Галина кабачки вже законсервувала. І тепер походжає між грядками з томатами. Вони ще зелені, а жінки вже думає, що робити, як достигнуть. Буде закручувати, маринувати.
Андрій Держипольський із Київщини томати пропонує різати навпіл та в'ялити. Найліпше брати помідори-сливки. Щоб волога швидше виходила - робить невеликі надрізи. Та викладає на решітку. Потім уже на свій смак можна солити, приправляти і так далі.
Андрій - лише присолює. І відправляє у духовку. За температури десь трошки більше 100 градусів готуються помідори від шести до дванадцяти годин, зменшуючись у рази.
Лікарка каже: у в'ялених помідорах навіть більше лікопену, ніж у свіжих.
"Лікопен дуже сильний антиоксидант, гарний для судин наших для очей", - зазначає фахівчиня..
Андрій же томати засипає у банку, додає спеції та заливає олією. Щоб довше зберігалися - стерилізує.
Дієтологиня каже: це має бути як делікатес. А найліпші овочі - квашені.
"В процесі квашення утворюється багато пробіотиків, лактобактерій, утворюються вітаміни", - говорить вона.
Киянка Віталіна Хміль овочів на зиму майже не заготовляє. Інші річ - малина, але варити її не буде, щоб зберегти більшу кількість вітамінів.
Ягоди Віталіна не миє, бо тоді вбирають зайву вологу. На півкілограма малини господиня додає буквально до 100 грам цукру. І розминає
"Наша мета - лишити ягідки такими шматочками у цій суміші. Вони пустять сік і цукор розчиниться краще", - ділиться рецептом вона.