Як рієлтори на Рівненщині повертаються до роботи

На Рівненщині рієлтори починають завершувати угоди купівлі-продажу нерухомості, які були "законсервовані" через закриття державних реєстрів. Деякі з договорів поки не реалізуються, бо досі не відкритий земельний кадастр, — розповіла Суспільному в етері "Сьогодні. Головне" голова регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості Ірина Радько. Вона дала поради, як діяти при купівлі помешкання.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Раніше Суспільне повідомляло: влада повідомила про відновлення роботи Державного реєстру нерухомого майна та Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Невдовзі повинен запрацювати і Державний земельний кадастр.

Як працювали рієлтори з початку війни

За словами Ірини Радько, поки реєстри були закриті, рієлтори працювали лише з запитами щодо оренди житла. У лютому та березні більшість з них працювали безкоштовно.

"Основна наша робота — це продаж нерухомості, яку ми робити не могли. Зупинились угоди, які мали відбутись 24, 25, 26 лютого і пізніше, бо не змогли завершити свої дії. Завдяки тому, що реєстри відновили свою роботу, сьогодні, наприклад, завершили роботу, яка мала відбутись 24 лютого", — зазначила голова.

Чи продавали помешкання

Що ж стосується продажу нерухомості, то укладати угоди купівлі-продажу без внесення інформації до держреєстру нерухомого майна — неможливо. Однак, в Україні зафіксували випадки продажу житла за вигаданими спеціальними договорами, додала Ірина Радько.

"Були випадки, що люди продавали житло за попередніми угодами, поки були закриті реєстри. На Рівненщині таких угод не було. На сьогодні Мін'юст сказав, що реєструвати їх не будуть, бо їх вважають нечинними. Тобто те, що люди вигадували — цього справді робити не можна було", — сказала фахівчиня.

Вона уточнила, що тепер немає труднощів укласти звичайний договір купівлі-продажу. Втім, поки не може бути жодних дій за дорученнями — така функція призупинена через можливість підробки довіреностей.

"Також поки немає відомостей земельного кадастру, ми не можемо оформити будинок з землею. Наразі чекаємо, сподіваємось, що до кінця травня все зроблять, відкриють і будемо працювати", — пояснила Ірина Радько.

Змінити реєстрацію не можна

Директорка міського ЦНАПу Наталія Майорова повідомила Суспільному: наразі у ЦНАПі не змінюють місце реєстрації людей та не реєструють речові права на нерухоме майно. Зі слів Ірини Радько, неможливість виписатись з будинку також є проблемою в роботі рієлторів та для їх клієнтів.

"Зараз доробляємо угоди, у яких люди виписались заздалегідь. Покупець не захоче купувати житло з прописаними особами у ньому і тим більше, якщо там зареєстровані діти. У такому випадку угода взагалі не може відбутись, тому що якщо в помешканні зареєстровані діти, то угоду зробити не можна", — зазначила голова регіонального відділення.

Попит продати чи купити

Зі слів Ірини Радько, після відкриття реєстрів 6 травня є більше охочих саме продати житло.

"Люди не знають, що буде завтра, хвилюються попри все, є якась небезпека і тому вони вагаються. Щодо новобудов, то більше запитань є навіть серед місцевих мешканців, не тільки у тих, що до нас прибули. Наші цікавляться новобудовами, але поки попит в’ялий", — зазначила вона.

Зокрема, зараз заборонили стягувати по іпотечних договорах майно, його відчужувати не можна.

Шахрайство з житлом

Також, за інформацією Ірини Радько, в області не спостерігалось збільшення випадків шахрайства щодо оренди квартир. Проте були випадки, коли клієнти перераховували гроші на картки, а ймовірні орендодавці після цього зникали.

"Було й таке, що шахраями виявлялися орендарі. Людина здавала квартиру, приїжджала, а там порожньо — ні техніки, ні меблів, нічого вже не було. Такі випадки поодинокі, та все ж. Контролювати таке треба, ніколи не скидати гроші на картку незрозуміло кому, тільки зустрічатися, перевіряти документи", — сказала голова.

Вона порадила перед тим, як здати квартиру в оренду, перевірити, хто саме її орендує, і навпаки. Через можливі підробки документів, зокрема, вклеювання фото у паспорт-книжечку, варто просити показати й інші документи, як от посвідчення водія, пенсійне посвідчення, документ на авто, на якому приїхали люди тощо.

"У нас є така загальна база, де ми перевіряємо всіх, хто до нас приїздить і хоче орендувати житло. Всі вони надають свої документи, відповідні органи їх перевіряють. Це задля безпеки не лише власників, а й для загальної безпеки, тому це зараз дуже на контролі", — уточнила Ірина Радько.

З її досвіду, трапляється й таке, що люди готові орендувати житло ще дорогою до міста, домовившись про це телефоном. Їм варто звернутись до рієлторської компанії.

"Спочатку звертайте увагу на рейтинг — яка це нерухомість, який рейтинг агенції, як давно вона на ринку, який рейтинг рієлтора. Тоді вже можна щось перерахувати, але незначну суму 100 чи 200 гривень, щоб показати, що точно їдете, притримайте нам цю нерухомість. Тому що дійсно — нерухомість розліталась, як гарячі пиріжки", — зазначила жінка.

З її слів, до приїзду рієлтори підготують варіанти та необхідний пакет документів. А також зустрінуть, познайомлять з перевіреними власниками та покажуть помешкання.