Як правильно звільнити місце на телефоні: дієві методи

Види пам’яті

Щоб радувати своїх власників, нашим електронним гаджетам потрібно більше пам’яті. Зростає швидкість мобільного інтернету, смартфони можуть знімати все більш якісне відео та робити фотографії з високою роздільною здатністю. Потреби щодо споживання контенту – музики та фільмів – теж збільшуються. Якщо ще кілька років тому 16 гігабайтів пам’яті вважалося цілком прийнятним, то зараз фахівці радять брати щонайменше 128 гігабайт. Хоча наймасовішим сегментом у росіян є смартфони лише з 32 гігабайтами пам’яті – з міркувань економії, звісно. Тому питання про те, як правильно чистити телефон, щоб він справно працював, залишається актуальним.

Але якою буває пам’ять смартфона?

Внутрішня

Вся пам’ять пристрою, власне, внутрішня. Напевно, зовнішньою можна вважати карти пам’яті або зовнішні накопичувачі, але в публікаціях на цю тематику так не робиться. Коректніше ділити пам’ять телефону на оперативну (ОЗП – оперативна пам’ять) і постійну (ПЗП – постійна пам’ять). Остання зберігає найбільшу кількість інформації постійно, тобто вона нікуди не зникає, навіть коли телефон вимикається.

Про таку пам’ять важливо знати, що всіх заявлених характеристик гігабайт користувач у своє вільне розпорядження не отримує, оскільки частина постійної пам’яті зайнята операційною системою і встановленими програмами. Тож вибирати смартфон треба із запасом. І забивати його під зав’язку не варто, кілька гігабайт має бути вільним. Інакше телефон гальмуватиме, глючить і постійно нагадуватиме про необхідність звільнити місце.

Оперативна

Цей вид пам’яті підтримує роботу програм, які активні в даний момент – пов’язаних із системою та відкритих користувачем. ОЗП швидше, воно споживає більше енергії та очищається саме, коли телефон вимикається або перезавантажується. Якщо на оперативну пам’ять йде занадто велике навантаження, телефон може підгальмовувати, а потім примусово закриває програми, як правило, ті, що були відкриті раніше за інших, або ті, до яких йде менше звернень.

Причини завантаженої пам’яті телефону

Головна причина полягає в тому, що користувач сприймає пам’ять свого гаджета як належне і не дбає про її очищення. Тим часом робити це необхідно, навіть якщо у вас суперпродуктивний смартфон з великим обсягом постійної пам’яті. Хоча б для того, щоб швидко знайти те, що дійсно потрібно, а не копатися подовгу у пошуках потрібного фото, відео чи документа. Найважливіші файли – це відео, музика або подкасти, а також фото. Якщо не видаляти непотрібне, такий контент заполонить пам’ять будь-якого, навіть найпросунутого пристрою.

Друга за значимістю причина – це робота месенджерів, які за замовчуванням зберігають усі мультимедіа на телефоні та згодом можуть забити його під зав’язку.

Непотрібні програми теж навряд чи варто тримати на пристрої.

Нарешті, телефон сам зберігає безліч різних даних, які користувачеві не потрібні, він може про їх існування навіть не підозрювати. Але це не означає, що їх потрібно тримати на пристрої. Іноді в ньому потрібно влаштовувати “генеральне прибирання”, так само як у своєму будинку. Зрештою, в гаджетах ми теж зараз практично “живемо”, так що краще тримати віртуальне місце проживання в порядку.

Як очистити пам’ять на телефоні

Для Android

Внутрішню, а точніше, постійну

По-перше, наводимо порядок з фото, відео та аудіо. Відкриваємо галерею та методично видаляємо те, що не потрібно. Те, що потрібно, але без чого у повсякденному житті можемо обійтися, переносимо на комп’ютер, у сховище або на зовнішній накопичувач. Те, що хочеться мати під рукою, переносимо на карту пам’яті – вони можуть бути дуже місткими, але при покупці краще перевірте, який обсяг підтримує ваш пристрій. Для перенесення користуємося менеджером файлів. Відкриваємо його, дивимось відповідні розділи: “Зображення”, “Відео”, “Аудіофайли”. Той самий менеджер покаже скільки місця залишилося на внутрішньому накопичувачі, скільки є на карті.

Тут же можна переглянути розділи “Документи”, “Завантаження”, “Файли встановлення”, з ними чинимо так само.

В принципі, поки не пішли далеко від фото і відео, є сенс розібратися з налаштуваннями камери і визначитися для себе – чи так вам потрібно надвисока роздільна здатність і суперякість. Якщо вимоги знизити, то й нові матеріали будуть важити помітно менше.

Потім розбираємося з додатками. У налаштуваннях вибираємо відповідний розділ. Переглядаємо перелік програм, непотрібні видаляємо, потрібні по можливості переносимо на карту (така можливість є не у всіх, але у багатьох програм).

Тут же видаляємо кеш тих додатків, які залишаються: вибираємо програму, шукаємо підрозділ “Сховище” (у різних пристроїв назви та шлях до потрібних розділів можуть бути різними, але суть одна), вибираємо опцію “очистити кеш”. Якщо ви ніколи цього не робили, його можуть накопичитися багато гігабайтів. Це файли, які створюють самі програми для більш оперативної роботи. Найчастіше застарілі так і залишаються в пам’яті, хоч і не використовується – для цього потрібне очищення. Те, що потрібно, програма сама потім собі створить автоматично, тут ви нічим не ризикуєте.

Також не зайвим буде розібратися з автооновленням додатків. Якщо воно вам потрібно не для всіх програм, то з цього ж розділу (підрозділ “Про програму в магазині”) переходьте туди, звідки програма була завантажена, а тут можна відключити функцію автооновлення, яка теж з’їдає багато мегабайт. Так робити не варто з справді важливими програмами, наприклад, тими, що оперують чутливими даними про вас. Саме через автооновлення можуть закриватися витоки, вирішуватись проблеми з безпекою.

Ще варто запитати себе: чи потрібен вам весь функціонал додатків? У багатьох з них (наприклад, у соцмереж) є полегшені версії, які дозволяють користуватися основними функціями, але займають набагато менше місця. Може краще перейти на них?

Тепер розуміємось на месенджерах. По-перше, у налаштуваннях самих цих програм можна встановити термін зберігання завантажених даних. Така опція є у Telegram, наприклад, але немає у WhatsApp. Але в його налаштуваннях можна взагалі заборонити збереження телефону. Щоправда, це все одно відбуватиметься, якщо файли відкриватимуться вручну.

По-друге, через менеджер файлів або в самому месенджері знаходимо у пам’яті відповідні папки та чистимо їх: щось видаляємо, щось переносимо.

Користуючись менеджером, будьте обережнішими з тими файлами, призначення яких ви не знаєте: такі можуть бути в папці з назвою вашого гаджета, в папці Android – data. Але із цього правила є винятки.

По-перше, є прихована – у папці з фотографіями (DCIM) або скріншотами (Pictures) папка .Thumbnails, у якій багато міні-картинок – копії всіх зображень на телефоні. Вам ці копії не потрібні, тому можна видалити папку. Для цього в налаштуваннях менеджера потрібно вибрати відображення прихованих папок.

По-друге, є прихована папка SysDump, куди зберігається вся інформація про помилки системи, що не становить цінності для звичайного користувача. Щоб її почистити, потрібно в самій дзвонилці набрати комбінацію * 9900#. Відкриється меню, в якому вибираємо “Delete dumpstate/logcat”. Потім, коли з’являється напис “Delete Dump”, натискаємо “ОК” і вуаля! – Журнал системних помилок очищений. Але так виходить не на всіх моделях смартфонів.

Ще на телефоні є розділ “Інше”, який штатний менеджер файлів не показує. У цю папку йдуть, наприклад, невідомі файли, завантажені з Інтернету, кеш, файли, збережені через помилки. Нічого важливого тут також немає. Чистити папку доведеться за допомогою сторонніх програм, які аналізують поклади пам’яті.

Якщо зовсім заморочитися, можна видалити і непотрібні ланцюжки смс-повідомлень, але це швидше, щоб закрити гештальт, багато місця вони не займають.

В принципі, життя спрощують спеціальні програми для очищення, але повністю покладатися тільки на них не варто, це опція скоріше для лінивих. Можуть видалити щось не те, а чогось непотрібного не дістануться. Так що найнадійніший варіант – ручне чищення пристрою.

Так, якщо пам’ять потрібна терміново, то після всіх маніпуляцій почистіть кошик для сміття – у файловому менеджері виберіть відповідний розділ і виберіть “очистити”. В іншому випадку непотрібні дані остаточно видаляться тільки через якийсь час.

Якщо з якоїсь причини вам потрібен взагалі “чистий” телефон (наприклад, щоб продати) – такий, яким він був до того, як ви почали його освоювати, потрібно виконати скидання налаштувань до заводських параметрів.

Це робиться в “Налаштуваннях” (“Облікові записи та архівація”, “Резервування та відновлення”) після резервного копіювання – в хмару або комп’ютер, наприклад. Після копіювання вмісту гаджета його можна чистити “під нуль” – “Скидання даних” або “Скидання налаштувань”. Також це вирішує проблему забитості папки “Інше”, якщо інакше вона не чиститься.

Оперативну

Можна просто перезавантажити або вимкнути телефон. Закривайте програми, які не користуєтеся. Закривайте, а не згортайте. Крім того, у налаштуваннях є функція очищення оперативної пам’яті – у розділі “Обслуговування пристрою”. Вибираєте “ОЗУ” – “Очистити”. Правда, потім фонові програми знову почнуть займати пам’ять. Так що, якщо вам її не вистачає за умови, що зайвих додатків у вас не відкрито, це привід задуматися про покупку більш потужного смартфона.

Для iOS

З iPhone справа дещо ускладнюється відсутністю для них карток пам’яті. В іншому принципи та алгоритми ті ж, що й у попередньому розділі, просто є “яблучні” нюанси, про які є нижче.

Внутрішню, а точніше, постійну

У iPhone є опція, яка дозволяє не видаляти програми повністю, а вивантажувати їх з пам’яті. При цьому іконка залишається, і при потребі програма швидко відновлюється з AppStore. Щоб так зробити, потрібно в “Сховище” вибрати “Завантажити програму” або там же увімкнути налаштування “Завантажувати невикористовувані”.

Усі фото у “яблучних” гаджетів зберігаються на всіх пристроях, підписаних на загальний альбом. Функція вимикається у розділі “Фото” – “Загальні альбоми”. У цьому розділі можна зробити так, щоб на гаджеті зберігалися полегшені версії фото та відео, а оригінали відправлялися б до iCloud.

Після скидання до заводських налаштувань фото все одно вивантажуються на телефон із хмари.

Оперативну

Вимкнути – увімкнути, перезавантаження як такої немає.

На моделях з кнопкою “Додому”: розблокуємо пристрій – затискаємо клавішу “Живлення”, коли з’являється слайдер “Вимкнути”, на кілька секунд затискаємо “Додому”.

Там, де її немає як такої, її потрібно зробити віртуальною: в “Налаштуваннях” – “Основних” – “Універсальному доступі” – “Касані” потрібно включити AssistiveTouch. Далі два варіанти. Або затискаємо кнопки живлення та гучності і викликаємо повзунок, після чого затискаємо віртуальну кнопку. Або “Налаштування” – “Загальні” – “Вимкнути” і затискаємо віртуальну кнопку. Система потім поверне або в налаштування, або на головний екран, це означатиме, що оперативка очищена від усього непотрібного.

Як звільнити місце на смартфоні через ПК

Підключаєте смартфон на Android до персонального комп’ютера через кабель і робите все, що потрібно – видаляєте, копіюєте і так далі.

З ПК можна зайти в iPhone через iTunes та видалити все зайве.

Також з iPhone можна перекинути фотографії за допомогою програми “Фото” на комп’ютері. Смартфон підключається за допомогою кабелю, розблокується, потрібно вибрати опцію “Довіряти” у разі появи попередження. Після чого у додатку на ПК потрібно вибрати “Імпорт” – з USB-пристрою і відібрати необхідне.

За матеріалом Itechua