Як працює волонтерський хаб у Рівненській обласній бібліотеці для молоді

Волонтерський хаб, імпровізований «цех» з виготовлення смаколиків для бійців, майданчик для дітей й молоді з числа внутрішньо переміщених осіб – ці та інші функції, окрім безпосередніх, виконує нині Рівненська обласна бібліотека для молоді.

Перелаштуватися на таку активну працю колективу книгозбірні вдалося цілком успішно, зауважив голова обласної ради Сергій Кондрачук, побувавши сьогодні у бібліотеці. Адже бібліотекарі не тільки з натхненням виконують волонтерські задачі, а й щодня забезпечують потреби читачів та намагаються повернутися до активної масової роботи.

Як і в більшості волонтерських центрів, у книгозбірні плетуть маскувальні сітки. Спочатку готові вироби передавали бійцям з «ближніх» територій, та згодом їх переправляли і на Миколаївщину, Донбас та до інших регіонів, розповіла очільниця закладу Світлана Патрикей.

- У залі, де нині плетуть сітки, ми мали намір відкрити молодіжний простір і вже діяли у цьому напрямку. Зараз, попри реалії, починаємо відновлювати практику масових заходів. Скажімо, цієї неділі запланована зустріч з молоддю з-поміж внутрішньо переміщених осіб. З ними активно працюємо: визначаємо потреби, інтереси, щоб згодом організовувати для них цікаві заходи, - зазначила Світлана Патрикей.

Практично з перших днів у закладі виготовляють енергетичні смаколики з меду, зернят, горіхів та сухофруктів. До цієї роботи долучаються як працівники бібліотеки, так і волонтери. Майстрині кажуть, що серед бійців на такі смачні та висококалорійні вироби попит є постійно, адже нормально поїсти військові мають змогу далеко не завжди. Продукти надають небайдужі рівняни, які також долучаються до збору коштів на придбання інгредієнтів.

До слова, «бібліотечні» смаколики не лише вітамінні та ситні, а й патріотичні. Адже продукція має оригінальні й натхненні етикетки.

Попри активну учать у волонтерській діяльності, в бібліотеці продовжують обслуговувати читачів. Адже й зараз вони активно відвідують бібліотеку. Постійний рух спостерігається  у відділі абонементу, де увазі читачів представлено великий фонд сучасних видань.

- Комплектуємо відділ абонементу відповідно до потреб та запитів читачів. Бібліотекарі постійно цікавляться, що нині в тренді, і орієнтуються на ті видання  які цікаві саме для нашого місцевого читача, - розповідає Світлана Патрикей.

У відділі сімейного читання також щодня зустрічають маленьких читачів та їхніх батьків. Працюють тут і з дітками, які мають інвалідність, та з їхніми батьками. Одними з перших у Рівному бібліотекарі організували для діток вимушених переселенців зустріч-каністерапію. Малюкам дуже сподобалося проводити час зі спеціально навченими собаками, розповідають бібліотекарі.

У відділі проходить низка інших заходів - зустрічі з письменниками, заняття для розвитку малят, читацькі вікторини...

-  Можна тільки подякувати колективу бібліотеки, який, попри непрості часи, продовжує працювати на повну і підтримувати в аудиторії жагу до читання. Впевнився, що і в умовах воєнного стану бібліотекарі не втрачають ні творчого запалу, ні віри у перемогу. І це також є тим фактором, який її наближає, - зазначив Сергій Кондрачук.

Рівненська обласна рада