Як пережити спеку без шкоди здоров`ю

У спеку варто відмовитись від соків, пива, а на сонце краще виходити до та після обіду. Одяг у спекотні дні має бути світлим та бавовняним або лляним.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Що потрібно їсти, як вберегтися від спеки, щоб не отримати сонячний удар, розповіла Суспільному заступниця начальника управління розвитку меддопомоги департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОВА Тетяна Мельник.

Чим спека небезпечна для людини?

Спека шкідлива, а особливо для найважливіших груп ризику: дітей, вагітних, людей, старших 60 років, які мають хронічні захворювання. Наслідками може стати запаморока, що переходить в інсульт, інфаркт, що при невчасній меддопомозі може призвести або до летальних, або до незворотних змін.

Скільки часу людина може перебувати у спеку на вулиці?

В загальному необхідно перебувати вранці й ввечері, а в період найбільш інтенсивного сонячного випромінювання — з 12:00 до 16:00 — варто взагалі не перебувати на сонці. Коли це необхідно для роботи, інших потреб, людина має дотримуватись певних правил: носити головний убір, наносити крем з ультрафіолетовими фільтрами, пити багато води, перебувати у світлому одязі, що закриває повністю шкіру. Він може бути з бавовни чи лляної тканини, що відбиває сонячне проміння. І період перебування на сонці має бути недовгий.

Яку воду потрібно пити і які напої шкідливі у спеку?

Пити треба чисту воду, без домішок. Вона не повинна бути надміру охолоджена, так і підігріта. Це має бути вода температури повітря. Шкідливими є інші напої, особливо люди чомусь вважають, що пиво — це не алкогольний напій, а охолоджує й покращує здоров'я. Це неправильне твердження. Соки, газовані напої шкідливо впливають на здоров’я й стан водного балансу. Вони не дають ефекту освіження організму, а навпаки — насичують цукром і організм ще більш потребує води.

Як часто потрібно пити воду і в яких об'ємах? Чи можна пити гарячі напої, зокрема, каву й чай?

Більш як два літри води під час літнього періоду необхідно випивати, звісно, маленькими порціями. Якщо після інтенсивних тренувань хочеться більше попити, то це можливо. Існує теорія, що в спеку, коли ми п’ємо теплі напої, то вони нас насичують і людина відчуває меншу спрагу. А кава — це кофеїн, який збуджує, звужує судини. Тому можливо пити каву, але це вже особливості організму і не кожному такий варіант підходить.

Чи можна навантажувати організм у спеку? Коли і де краще займатися спортом?

Фізичні навантаження — це добре для організму, але не можна їх перебільшувати, особливо у період спеки. Не варто це робити у період, коли найбільша активність сонця, краще вранці й у тіні. А краще в літній період тренування проводити у спортзалах, там, де є кондиціонер.

Чи не шкідливі кондиціонери і яка температура оптимальна?

Кондиціонер навпаки допомагає, але не можна перебільшувати. Він може бути шкідливий, коли людина розігріта заходить у приміщення з кондиціонером, який працює на низькому режимі. Тоді людина охолоджується й може захворіти. Кондиціонером добре користуватись при коливанні температури 21-22 градуси, яка комфортна для людини. В офісі включають найбільш комфортну температуру і люди весь день працюють. Найгірше, коли розігріта людина сідає в авто, вмикає низьку температуру, або ще гірше — обігрів, і цей обігрів і холодне повітря дує й вона захворює.

Як людині охолоджуватись?

Рекомендують для профілактики сонячного удару декілька разів приймати душ, але не холодний, а кімнатної температури, прикладати холодні компреси до голови. Особливо актуальне харчування. У правила входить зменшення кількості важко засвоюваних продуктів з перевагою до легкозасвоюваних — фруктів, овочів, особливо, з великим вмістом води: помідори, різні види салатів. Фрукти мають бути з низьким вмістом цукрів. Варто виключити з раціону м'ясні та жирні продукти, газовані води, алкоголь.

Чому не можна приймати холодний душ?

Холодна вода, при перегріві організму, сприймається як стрес. При цьому у людей, які мають хронічні захворювання, вони загострюються ще більше. І це навантаження на організм — судини звужуються, тиск підвищується. Є "моржі", то їм, можливо, не зашкодить. Іншим краще цього не робити.

Чи є категорії, яким спека в користь?

Є такі люди, які їдуть в теплі краї, яким клімат південних країн, наприклад, Іспанія, Португалія, дуже комфортний. І в областях, де підвищена вологість, вони часто мають хронічні захворювання бронхіальної системи, алергічні реакції. Ці люди переїжджають в сухий гарячий клімат й там покращується їхнє самопочуття.

Як розпізнати тепловий та сонячний удари?

Сонячний удар — вид теплового удару. Сонячний удар — це вплив сонячного опромінення на покрив голови, а тепловий — удар температури. Тобто перебування у приміщенні, де висока температура й вологість і відбувається влив на весь організм. В залежності від ступеня сонячного удару, є різні симптоми й вони накопичуються. Основні симптоми: запаморочення, головний біль, підвищення температури, біль у м’язах, сплутання свідомості, галюцинації.

Як допомогти людині у такому випадку?

Найперше — забираємо її з сонця у відкритий тіньовий простір. Роздягаємо, розкриваємо її, щоб був доступ свіжого повітря. Якщо є вода чи щось охолоджене — прикладаємо до тім'яної ділянки. Можемо збризнути водою, якщо людина при свідомості, можемо дати їй випити води. Надалі дивимось, чи кращає людині, чи ні. Люди без медичної освіти не можуть визначити, який це ступінь удару, тому рекомендуємо викликати швидку і медпрацівники вже визначать, чи потрібно людину госпіталізувати і яку допомогу надати далі.

Про відпочинок на пляжі: скільки можна перебувати на сонці і як часто потрібно приймати душ?

Залежно від особливостей організму. Понад дві години не рекомендується. Але ці години мають бути до обідньої перерви, або під вечір, коли сонячна активність найнижча. Обов’язкові — сонцезахисні креми й водичка. Якщо хороші сонцезахисні креми, їх треба наносити кожні дві години, а душ можливо приймати два-три рази на день, але не захоплюватись. Якщо є водойма, то душ приймати, щоб змити солону воду, яка робить покрив, при якому сонце ближче поступає до організму і можливі опіки. Після водойм, які не мають солоної води, душ необов'язковий, хіба що в цілях гігієни — змити брудну воду.