Як пережити спеку

Минулий тиждень запам’ятався екстремально високими температурами. У різних регіонах ртутні стовпчики показували від +30 до +35 градусів. Спека може спричинити сонячний удар, теплові судоми, опіки тощо. Вплив ультрафіолетового випромінювання – один з найбільших ризиків появи меланоми. Тому варто берегтися. Ми підготували кілька порад, як пережити спеку: 

Зменште час перебування на сонці, особливо з 11 до 16 години. Перебувайте у прохолодному приміщенні або тіні. За можливості знайдіть місце, де є кондиціонер. Кілька годин в охолодженому приміщенні допоможуть тілу адаптуватися до спеки. Вентилятори стають неефективними, коли повітря занадто сильно нагрілося. Також допоможе душ чи ванна з прохолодною водою. 
 
Користуйтеся сонцезахисним кремом з 30+SPF, наносьте його за 20-30 хв до виходу на сонце. Детальніше про те, як обрати крем та поради щодо його використання: https://bit.ly/3xdKyoA 

Обирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів та з натуральних тканин (бавовна, льон), бажано з довгим рукавом. Не забувайте надягати сонцезахисні окуляри та капелюх з широкими полями, щоб затінити шию, обличчя та вуха.

Пийте більше рідини. Слід нагадувати про воду дітям та старшим людям, оскільки їм важче стежити за своїм водним балансом. Дізнайтеся у свого лікаря про допустиму кількість рідини, якщо є протипокази за станом здоров’я. Відмовтеся від вживання солодких напоїв, алкоголю та напоїв з високим вмістом кофеїну. Не забувайте дати воду своїм домашнім улюбленцям. 

Зменште фізичну активність або тимчасово відмовтеся від занять спортом у спеку. Це може давати більше навантаження на серце. 

Уникайте гарячої та жирної їжі, це створює додаткове теплове навантаження для тіла. 

Ніколи не залишайте дітей чи тварин в автомобілі, навіть якщо вікно стоїть на провітрювані. Температура в авто швидко зростає до високих показників, що може призвести до отримання теплового удару чи летальних випадків.  

Відновлюйте солі та мінерали в організмі, бо ми їх втрачаємо через сильне потовиділення. Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте на діабет, маєте підвищений кров'яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

Бережіть себе та здоров’я свої близьких! 


МОЗ України