Як допомогти собі, якщо відчуваєш тривожність?

У нашому житті зараз дуже багато стресу, що впливає на наш внутрішній стан, додаючи тривожності. Найчастіше ми намагаємося вирішити ці питання за допомогою їжі, обираючи не зовсім корисні варіанти. Спрацьовують харчові тригери, йдеться на сторінці у Фейсбук Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Тригер — це команда або функція, що сигналізує системі про настання певної події. У перекладі з англійської слово trigger означає спусковий гачок. Звідси й аналогії зі зброєю: при спрацьовуванні тригера система має отримати потужний сигнал і вжити будь-яких заходів.

Під час стресу нам терміново потрібен серотонін, і ми обираємо цукор, шоколадки, торти та випічку. Але ми не враховуємо той факт, що рівень глюкози різко підіймається, виділяється інсулін, цукор падає, і серотонін теж, тож наш настрій погіршується, з’являється апатія та роздратування.

Найкраще віддати перевагу продуктам, які містять амінокислоту триптофан, адже вона потім трансформується в серотонін. Додайте до раціону білкові продукти (яйця, сир, яловичина, індичка, горіхи, кунжут, лосось, тофу), чорний шоколад (не менше 70% какао) та обов’язково пробіотичні продукти (адже 80% серотоніну продукуються в кишківнику). Пийте частіше какао з рослинним молоком, без додавання цукру.

Також під час тривожності нас дуже тягне на солоні продукти, наприклад чипси, солоні горішки, сухарики тощо. Тим часом сіль викликатиме набряки, підвищення кров’яного тиску та посилення спраги. Від стресу ці продукти не врятують, а до зайвої ваги можуть призвести.

Якщо маєте бажання щось пожувати, оберіть краще овочеві салати з горіхами або насінням. Горіхи містять магній, який сприятливо впливає на нервову систему. Крім того, позитивно впливають на нервову систему й вітаміни групи В. Тому додавайте до раціону яйця, темно-зелені овочі (шпинат, капуста), авокадо, зернові каші, горіхи, насіння, морепродукти.

Знаменитий антиоксидант — вітамін С активно підтримує організм під час стресу. Тому вживайте броколі, ківі, петрушку, шипшину, цитрусові.

Що стосується кави, ми любимо її запах і ту атмосферу спокою, яку вона створює, але як заспокійливе під час стресу вона взагалі не підходить. Спробуйте замінити каву на трав’яні чаї з мелісою та чебрецем, м’ятою та напої із шипшиною.

Плануйте свій раціон заздалегідь, використовуючи антистресові продукти, тоді ви допоможете організму легше перенести тривогу без шкоди для фігури та здоров’я.