Волонтери з Рівного "Бар на Бандери" допомагають бійцям

Волонтери з Рівного, які називають себе "Бар на Бандери", виготовляють бронежилети та шиють аптечки для військових на передову. У планах — робити шити ноші для медиків та військову форму. Також він розповів, з чого починалась їхня діяльність та що ще планують робити.

Джерело Рівне.Суспільне.

З чого все починалось

На другий-третій день війни в Україні хлопці з одного двору у Рівному взяли шість порожніх пляшок з-під пива та вирішили виготовити з них коктейль Молотова.

Фото: зі сторінки "Бар на Бандери" у Facebook

До вечора закупили ще пляшок власним коштом, — розповів Володимир. Він не називає своє прізвище з міркувань безпеки.

"У наступні дні нам вже машинами підвозили ящики з пляшками, мастила, бензин. Через три дні було повномасштабне виробництво — за три дні поставили десь півтори тисячі пляшок на блокпости. Потім такої потреби вже не було, то почали думати, що робити далі і отак потрошки переформатувались", — зазначив волонтер.

Він пояснив, що назва "Бар на Бандери" з'явилась після того, як хтось накрив готові коктейлі парасолькою з-під бару, а волонтерські сторінки у соцмережах веде Степан Бандера.

Раніше також виготовляли буржуйки для ЗСУ

"Спочатку людей було більше, тепер, коли переформатувались шити, то людей менше. Бо люди своїми руками не шиють, кожен шукає контакти, тканину, оте і те. Так само підходять, щось обговорюємо: у того є машина, а в того соляра, а той може завезти... Штату як такого немає, кожен допомагає як може", — сказав чоловік.

Додав, що в компанії волонтерів є й рибалка, який плете сітки. Спочатку плів сам, потім навчив ще двох. Готові сітки передають волонтерам, які роблять з них маскувальні.

Що роблять зараз

Серед іншого, волонтери виготовляли протитанкові шипи та буржуйки для ЗСУ та територіальної оборони. Втім, за словами Володимира, потреба у них вже відпала.

Наразі потреби у протитанкових шипах вже немає, тож волонтери переформатували свою діяльність

Тепер чоловіки переформатувались на пошиття бронежилетів та військових аптечок.

"У планах навіть форму шити, матеріали шукаємо, де вийде — останню тканину "Оксфорд-600" знайшли в Івано-Франківську. Бо і сам матеріал підходящий, і ціна була найбільш приємною з усього регіону: в Києві знайшли по 190 грн за метр, а в Івано-Франківську — по 145 грн. На сьогодні питання стоїть в коштах, бо хлопці, які мають свій власний бізнес, віддають свої власні гроші", — пояснив рівнянин.

Він додав, що також закуповують і пластини для бронежилетів, які обов'язково пристрілюють — перевіряють.

"Знайшли в Рівному і ще в Польщі — якщо назбираємо кошти, то купимо. Там Hardox, ціна, здається, 360 злотих за пластину. Звідти вже прийшов зразок — відстріляли. Тому будемо намагатись щось звідти, а щось з металобази, де виробляють пластини", — розповів Володимир.

Волонтери вже закупили матеріал, фурнітуру для пошиву бронежилетів, домовились зі швейним цехом. Їх шиють за зразком бронежилетів п'ятого покоління бронежилетів та удосконалюють, враховуючи побажання самих військових.

"Ми не продаємо бронежилети, тільки віддаємо, можемо надсилати поштою, але маємо умову. За можливості віддаємо все на передову, туди, де це справді найбільше потрібно. Часто просять на схід України, от останні аптечки мали поїхати туди, де дійсно йдуть бойові дії", — зазначив волонтер.

Як допомагають медики

Пошиті аптечки наповнюють медикаментами в обласній лікарні, повідомив волонтер. І уточнив: укомплектовують їх через акт прийому-передачі.

"Є певний перелік ліків, які потрібні для аптечки. Але військові просять часто щось додатково, то ми і самі трохи доукомплектовуємо. Перші аптечки йшли з ножицями, а зараз їх вже немає, а військові просять, мають бути. Просять знеболюючі, додатково бинти, шприци, але поки в обласній лікарні наповнюють тим, що є", — зазначив Володимир.

На схід військовим відправили кілька сотень аптечок

Частину медикаментів волонтерам передали з-за кордону.

"У нас головна проблема — це гроші. Нам дають десять грн, а ми ж то витрачаємо 100 грн. Наші волонтери віддають свої гроші майже до останнього. Ми маємо всі статутні документи, маємо всі звіти, але люди все одно можуть не довіряти", — пояснив волонтер.

Що планують в майбутньому

Володимир розповів, що "Бар на Бандери" також планує почати шити форму для військових. Для цього шукають гроші та матеріал.

"Як тільки буде тканина та лекала — почнемо шити, хоча б пару комплектів пошиємо. Часто звертаються: пластини в мене є, порвався сам жилет. Інший каже, що дайте пластини, бо прострелили, а майкою ще можна скористуватись", — зазначив волонтер.

Також волонтери шукають спеціальну тентову тканину для пошиття нош для медиків. Володимир зазначив, що аби якомога більше допомогти військовим, їм і самим потрібна допомога.

"Ми будемо раді допомогти всім, кому зможемо і чим зможемо. Ми мали ліхтарики тактичні з Італії, то вже віддали військовим. Ми працюємо не заради слави, не заради історії, а аби війна якомога швидше закінчилася і хлопці залишилися здоровими і неушкодженими", — сказав Володимир.