Власник Вересу серед конкурентів Суркіса та Ахметова в українському футболі

Великі фінансово-промислові групи країни поступилися місцем у головному футбольному чемпіонаті України дрібнішим бізнесменам – аграріям, інвесторам у «зелену» енергетику. Навіщо їм футбол

Футбольний клуб «Колос» із села Ковалівка, в якому мешкає лише 1500 людей, другий рік поспіль пробивається до єврокубків. У 2020 році він зіграв два матчі в кваліфікації Ліги Європи, а в 2021 році – дебютував у Лізі конференцій УЄФА. Цей клуб репрезентує нове покоління власників в українському футболі.

Джерело Forbes.ua.

Раніше топкомандами Української Прем'єр-ліги на кшталт «Дніпра» та донецького «Металурга» керували великі промисловці на зразок Ігоря Коломойського та Сергія Тарути. Але вони втратили інтерес до футболу, а їхні клуби закрилися. Тепер в українському футболі переважають аграрії та інший середній бізнес.

Головна причина напливу нових власників – поріг входу у футбол став удвічі нижчим, ніж у 2014 році. «Більше бізнесменів можуть дозволити собі утримувати конкурентоспроможний клуб», – каже футбольний агент Алекс Великих. За його словами, в сезоні 2012/2013 бюджет середнього клубу був $6–7 млн. Бюджет середняків у поточному сезоні – $2–5 млн.

Новачки Української Прем'єр-ліги

  • «Колос». Дебют в УПЛ – 2019 рік. Представляє Ковалівку, Київська область. Місце в таблиці Прем'єр-ліги (на 21 січня) – 8. Власник: Андрій Засуха, має агрофірому «Світанок».
  • «Дніпро-1». Дебют в УПЛ-2019. Представляє Дніпро. Поточне місце у чемпіонаті – 3. Власники: 50% – Максим Береза, має «Агро Трейд Бориспіль», 50% – Андрій Русол, колишній гравець «Дніпра» та збірної України.
  • «Рух». Дебют в УПЛ-2020. Представляє Львів. Поточне місце – 11. Власник: Юлія Козловська, дружина Григорія Козловського, який має Винниківську тютюнову фабрику.
  • «Мінай». Дебют в УПЛ-2020. Представляє Мінай, Закарпатська область. Поточне місце в чемпіонаті – 15. Власник: Валерій Пересоляк, який у квітні 2021 року потрапив до списку санкцій топ-контрабандистів РНБО.
  • «Інгулець». Дебют в УПЛ – 2020. Представляє в чемпіонаті Петрове, Кіровоградська область. Поточне місце в чемпіонаті – 14. Власник: Олександр Поворознюк, має «Агрофірму П'ятихатська».
  • «Верес». Дебют в УПЛ-2021. Представляє Рівне. Поточне місце в чемпіонаті – 9. Власник: 73,3% акцій клубу – Іван Надєїн, власник групи енергетичних компаній «Укртепло».
  • «Металіст 1925». Дебют в УПЛ-2021. Представляє Харків. Поточне місце в чемпіонаті – 10. Власник: 52% належить сонячним електростанціям «Солар Солюшнс Юкрейн» та «Борки Солар», що входять до складу харківської компанії AES Group Ярослава Вдовенка.

Навіщо середньому бізнесу великий футбол

На українському футболі неможливо заробити, каже Великих. «В Україні це ніколи не було прибутковим бізнесом», – каже він. Власний клуб, за його словами, потрібен, щоб налагодити відносини з регіональною владою, підвищити лояльність місцевих жителів, а також мати зв'язки для розвитку основного бізнесу.

Але не всі згодні з цією думкою. «Мені абсолютно байдужі всі ці знайомства, я роблю лише те, від чого отримую кайф», – сказав «Українській правді» власник «Інгульця» Олександр Поворознюк. Бюджет його клубу – близько $3 млн на рік, і, як він сам запевняє, команда дає прибуток. «Якби воно було збитковим для мене, якби я за рік заробляв менше, ніж витрачаю, я б цим не займався», – каже він.

Власник «Вереса» Іван Надєїн також упевнений, що в Україні на футболі можна заробляти. Щоправда, він поки що втрачає гроші. «Верес» на рік витрачає 70 млн грн, а заробляє — 35 млн грн. Різницю Надєїн покриває з власної кишені вже три роки.

«Верес» планує вийти на самоокупність до 2025 року. Надєїн надихається футболом у Європі. За даними Forbes, операційний прибуток лондонського «Тоттенхема» в 2020 році — $134,2 млн, ліверпульського «Евертона» — $15 млн. Найбагатший клуб Європи в 2020 році, за оцінкою Deloitte, – «Барселона». Операційний прибуток іспанського клубу – €62,2 млн, а доходи – €715 млн (22,8 млрд грн). «У Європі футбол – це бізнес, це спорт номер один, до нього є увага мільйонів», – каже Надєїн.

Витрати футбольних клубів

Більшість бюджету футбольного клубу – зарплати гравцям. Якщо не зважати на топклуби «Динамо» та «Шахтар», середня зарплата футболіста в українському клубі – $3000 на місяць, каже футбольний агент Дмитро Селюк, віцепрезидент донецького «Металурга» у 2002–2008 роках.

Зарплати 25 футболістів клубу – $900 000 на рік; ще $100 000 – на тренерський штаб, який обслуговує персонал; щонайменше $1 млн – на переїзди на виїзні матчі, проживання в готелях, харчування, а також на утримання інфраструктури клубу, вважає Селюк. «Мінімально, без урахування витрат на купівлю нових футболістів, на клуб на рік потрібно $2–2,5 млн», — каже він.

Для порівняння: річний бюджет «Динамо» у 2020 році, за словами президента команди Ігоря Суркіса, $30–35 млн. З них $15–25 млн – дотації. Топклуби готові платити за хороших футболістів. Наприклад, зарплата одного з найдорожчих футболістів «Шахтаря» Теті, за даними профільного сайту sport.ua, – 120 000 євро на місяць (близько 4 млн грн).

Скільки коштують склади українських футбольних клубів. Топ-10

  • «Шахтар» – €198,6 млн
  • «Динамо» – €122,1 млн
  • «Зоря» – €18,7 млн
  • «Дніпро-1» – €18,2 млн
  • «Ворскла» – €14,23 млн
  • «Олександрія» – €11 млн
  • «Чорноморець» – €10,3 млн
  • «Колос» – €9,9 млн
  • «Металіст 1925» – €8,58 млн
  • «Львів» – €8,45 млн

Джерело: Transfermarkt.

Як заробити на футболі

Розклад доходів «Барселони», за даними Deloitte, такий: 35% річного виторгу йде від телетрансляцій, 18% – квитки на стадіон, 47% – спонсорство, продаж футболок та іншого мерчу, €167 млн – продаж гравців у 2020 році.

Українські клуби найбільше заробляють на продажі гравців, а також призових за участь у Єврокубках. Так, наприклад, «Колос», за два матчі кваліфікації Ліги Європи у 2020 році отримав €620 000 – це 17 млн грн.

«Шахтар» минулого сезону заробив 1,6 млрд грн (близько $51 млн) завдяки участі в груповому раунді Ліги чемпіонів та виступам у Лізі Європи, де клуб дійшов до 1/8 фіналу. «Якщо ми потрапимо до єврокубків, то наш план із виходу на самоокупність буде реалізований достроково», – каже власник «Вереса» Надєїн.

На продажі гравців найбільше заробляє також «Шахтар». Наприклад, Алекса Тейшейру, якого у 2010-му клуб купив за €6 млн, у 2016-му продав за рекордні для України $50 млн. Інший бразилець, Фернандіньо, перейшов у донецький клуб у 2004-му за $7,8 млн, а пішов 2013-го в «Манчестер Сіті» за $40 млн. У січні цього року успішний трансфер зробив і «Динамо», продавши свого вихованця Віталія Миколенка до «Евертона» за $23 млн.

Середняки Української Прем'єр-ліги поки що не можуть похвалитися такими дорогими гравцями. Наприклад, за даними Transfermarkt, найдорожчий футболіст «Колоса» – Андрій Тотовицький – €1 млн, «Вереса» – Геннадій Пасіч (€500 000). «Але якщо середняк вирішить продати не одного, а двох-трьох гравців, він може швидко вийти в нуль, – каже Селюк. – Або навіть у прибуток».

Продаж прав на трансляції матчів приносить в Україні дуже мало грошей, каже Надєїн. «Верес», наприклад, отримує щороку 6–7 млн грн за телеправа. «Різниця з Польщею в 10 разів», – каже він. Англійська Прем'єр-ліга отримує за продаж телеправ близько €2 млрд на рік, італійська Серія А – близько €1 млрд, а УПЛ лише 100 млн грн, які розподіляються між усіма командами ліги, каже Надєїн.

Клуби можуть заробляти гроші, продаючи квитки на домашні матчі. Наприклад, «Верес» розраховує заробляти на цьому до 10 млн грн на рік. «Хочемо створити унікальну атмосферу на стадіоні, який зараз будується у Рівному», – каже Надєїн. Це потрібно, щоб люди почали ходити на футбол. У середньому, на матч української Прем'єр-ліги приходить 3600 людей, а в рекордному за відвідуваністю сезоні 2012/2013 років глядачів на матчах було в 3,5 раза більше – 12 600, свідчать дані Transfermarkt.

Новий для України спосіб заробітку – вихід на біржу. У жовтні 2021 року «Верес» Надєїна першим із українських клубів завершив IPO. Клуб розмістив на українській біржі ПФТС 500 000 простих іменних акцій по 100 грн кожна. Першими акціонерами «Вереса» стали 360 осіб, купивши акцій на 20 млн грн. Надєїн зберіг за собою контрольний пакет, викупивши цінні папери на 30 млн грн. Вартість акцій зараз майже вдвічі вища від номіналу – 179 грн за штуку, хвалиться Надєїн. Цьому допоміг дебют клубу в Прем'єр-лізі та успішний виступ – зараз команда закріпилася у середині турнірної таблиці – дев'яте місце.

Конкуренти Суркіса та Ахметова

Прем'єр-ліга, за словами Надєїна, останні два роки була однією з найслабших в історії. «Ми заходили у футбол, напевно, у найвдаліший момент, – вважає він. – Наступний сезон точно буде сильнішим; бюджети зростають, футбол набирає обертів».

У зимове міжсезоння його клуб підписав двох легіонерів – з Естонії та Вірменії. За словами Надєїна, через високий попит в Україні стало складно набирати гравців. «Але у нас хороший тренер, ми зібрали хорошу команду, зараз намагаємося якісно розвиватися», – каже він.

Посилення чемпіонату наступного сезону також прогнозують Великих та Селюк. У Прем'єр-лігу повернеться «Металіст» Олександра Ярославського, який активно купує нових гравців та лідирує у Першій лізі; посилюється «Чорноморець» та «Дніпро-1», каже Великих. «Останні п/ять-шість років чемпіонат ділився на друзів Суркіса проти друзів Ахметова, але наступного сезону в них нарешті будуть конкуренти», – каже Селюк.