Виставку тисячолітнього меча відкрили у Рівному

Виставку одного меча, якому тисяча років, презентували у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Його віднайшли у літописному Дорогобужі 30 років тому на глибині 2,5 метри. Подібних знахідок в області досі археологам не траплялося. 

Про це розповідає Суспільне.Медіа.

Мечу, який експонують у рамках виставки одного експоната – тисяча років. Він виготовлений із заліза із вкрапленнями бронзи, латуні та срібла.

"Особливий тим, що він не схожий на жоден із мечів цього типу. Тобто тип "Z", але сама верхня частина в цих типів має теж рельєф цікавий, інкрустацію. Але тут вона відсутня. Скоріше за все, в 12-му столітті був крайній його ремонт і отримав навершя залізне цільне таке", – розповідає заввідділу давньої історії та археології краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Чотири роки меч 11-го століття перебував у Національному реставраційному центрі, де з ним працював Віктор Голуб.

Презентація меча

На світлинах, розміщених по периметру виставкової зали – усі етапи цього процесу та інсталяція робочого місця реставратора, – пояснює Олексій Войтюк. 

"Щоб люди уявляли, як це відбувається. Технології для збільшення, мініатюрні всякі застосунки, щоб видаляти продукти окиснення і те, що лишили до того реставратори", – додає історик. 

30 років тому археолог Богдан Прищепа знайшов цього меча під час розкопок в Дорогобужі. 

"Я в захваті, що меч вдалося передати в Київ і Віктор Голуб, реставратор із дуже великим досвідом, прекрасно виконав свою роботу. Річ достойна, щоб говорити про неї як унікальну річ", – розповідає археолог Богдан Прищепа. 

"Основні роботи ми проводили на найцікавішій ділянці старого Дорогобужа, середньовічного Дорогобужа. Це дитинець, це елітна частина, де жив князь. Бо Дорогобуж – це центр удільного князівства з кінця 11-го століття", – каже археолог Богдан Прищепа.

У стінці розкопу на глибині 2,5 метри, пригадує Богдан Прищепа, він помітив фрагмент заліза, схожий на руків'я меча. 

"По рештках видно було, що він був у піхвах. Це був схований спеціально меч, абсолютно цілий. І на Волині таких знахідок, особливо під час археологічних досліджень, практично, не було. Тому одразу зрозуміли, що це дуже цікава знахідка. Але все побачити не змогли, я ще приблизно два роки потихеньку знімав оці верхні окисли всі", – каже археолог.

Але всі ці орнаменти Богдан Прищепа побачив лише нині після чотирирічної реставрації. А от те, звідки походить знайдений у Дорогобужі меч, зі слів археолога, ще треба дослідити. 

"Цей меч має прямі аналогії в Західній Європі. Вони славилися не тільки в Європі, їх купували і в Азію. Надзвичайно досконала конструкція. І ще треба остаточний висновок зробити, чи він зроблений в Україні, наприклад, у Києві. Чи він все-таки привезений звідти, із Західної Європи", – додав Богдан Прищепа.

Меч 11-го століття у рамках виставки одного експоната доступний до огляду протягом місяця. Потому його розмістять в постійній музейній експозиції давньоруського періоду.

Дорогобузьке городище, де знайшли меч 11-го століття, наразі майже знищене. Частину пам'ятки національного значення передали у приватну власність, там звели будинок. І наразі через суд намагаються повернути земельну ділянку в державну власність. Про це під час презентації меча повідомила начальниця управління культури і туризму облдержадміністрації Любов Романюк.

"Люди, які проводили роботи, розповідають, що коли будувався будинок, багато археології було знищено. І, зрештою, зараз ми маємо судову справу про знищення пам'ятки національного значення. І найближчим часом, про це обов'язково буде знати громадськість, відбудеться перше судове засідання", – розповіла ОДА Любов Романюк.

За словами посадовиці, прокуратура області подала позов щодо знищення пам'ятки нацзначення і збиток держави оцінюється у 84,7 мільйона гривень.