Верховна Рада України ухвалила Закон, який посилює захист цивільного населення під час війни

Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту, реєстр. №7255.

Законом внесено зміни до Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оборону України» в частині імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту.

Прийнятий Закон імплементує у національному законодавстві положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та Додаткові протоколи до неї, ратифіковані Верховною Радою України.

Закон також вдосконалює існуючі механізми захисту цивільного населення і територій в умовах відсічі та стримування військової агресії російської федерації проти України.

Закон уточнює повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту в особливий період та з врахуванням змін, що відбулися в державі у зв’язку із децентралізацією влади.

Джерело: Верховна Рада України