Вереснева посуха погрожує весняним врожаям

- В Україні складаються надзвичайно несприятливі умови для сівби, проростання зерна і формування бази для майбутнього врожаю, - зазначає начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда. - На період з 11 по 25 вересня припадають оптимальні строки сівби озимих культур у більшості областей України. На жаль, зволоження ґрунту на цей період на полях під озимим культурам значно гірше, ніж за попередні 10-15 років. Цьогоріч запасів зволоження, необхідного для нормального проростання зерна, вдвічі менше аніж у попередні роки. Такої ситуації не спостерігалося з 2004-го.

Синоптики твердять: протягом останнього місяця в межах норми опади фіксували лише на південному сході і частково в західних областях. При цьому більша частина території України знаходилася в зоні надзвичайного дефіциту опадів для цього періоду. За даними фахівців, незадовільне зволоження орного шару ґрунту спостерігається на 60 відсотках  площ, при цьому 10-тисантиметровий шар ґрунту сухий майже на 80 відсотках площ. Саме за такої зволоженості верхнього шару ґрунту станом на сьогодні сівба зернових озимих культур є недоцільною.

- Зважаючи на те, що до кінця вересня і в першій декаді жовтня суттєвих змін в погодних умовах ми не очікуємо, то можна говорити про те, що на території України буде посилюватися і поширюватися дуже жорстка ґрунтова засуха, - провадить Микола Кульбіда. - Якою буде ситуація із врожаями наступного року, сказати досить складно, але кращою за минулий рік вона стовідсотково не буде.

На заході України, зокрема й на Рівненщині, на відміну від східних областей, посуха традиційно має менш загрозливі масштаби. Завідувач сектором агрометеорології Рівненського гідрометцентру Олена Палагнюк твердить, що за нинішніх метерологічних умов озимина все ще має шанси  дати сходи.

- Нині на Рівненщині і справді дуже сухі ґрунти, але ситуація не катастрофічна, - розповідає Олена Палагнюк. - Постраждати може озимий ріпак, адже ця культура не є  характерною для поліської зони. Озима пшениця і жито більш стійкі до засухи. Інша справа, що темпи сівби цих культур надто низькі, адже грунт все ще залишається зцементованим.

За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександра Слободянюка,  на Рівненщині, як і в решті регіонів, через засуху найбільше страждають посіви під урожай наступного року, адже для проростання насіння потрібна волога, якої наразі в ґрунті немає. Утім катастрофи не станеться навіть, якщо на окремих площах фіксуватимуть зрідженні, або ж так звані недружні сходи. Весною там буде проведено підсів, або ж пересів іншими культурами.

Менш оптимістично щодо підсумків вересневої засухи налаштовані рівненські аграрії.  Керівник селянського фермерського господарства ім. Шевченка Віктор Атаманчук прогнозує дефіцит урожаю у разі, якщо найближчим часом погодні умови в Україні не зміняться.

- Голоду звісно ж не буде, але дефіцит зерна та озимої пшениці вже передбачається, - твердить Віктор Атаманчук. - Усі агрокліматичні строки посіву ріпаку уже минули, тому якщо він не зійде, отримаємо дефіцит цієї культури в наступному році. Наразі сіємо озимину, яка разом із ріпаком сходить дуже погано.

Українські синоптики потішити аграріїв звісткою про швидке наближення дощового фронту не можуть. Найближчим часом суттєвих опадів в Україні не передбачається. Зміну синоптичної ситуації метеорологи обіцяють лише після 6 жовтня. Засуха ж ризикує стати не єдиною проблемою для вітчизняних фермерів та сільгоспвиробників. У першій декаді жовтня синоптики прогнозують відчутне похолодання і тоді вже проблеми можуть виникнути із теплозабезпеченням вже посіяних озимих культур, що у свою чергу зашкодить їм нормально перенести зиму. Єдина причина для радості: в Україні склалися вкрай сприятливі погодні умови для збору остаточного поточного врожаю.

Тим часом у деяких районах Рівненщини спостерігається критичне падіння рівня води у сільських криницях, навіть у тих селах, де проблем з водою ніколи не було. Селяни всерйоз задумуються над тим, чи не починати їм сипати у криниці макове насіння та розорювати піщані береги річок. Адже саме у такий спосіб наші предки випрошували у Всевишнього дощу.

Сергій Табаков                                      

Тим часом

Британські метеорологи спрогнозували, що протягом 21 сторіччя на Україну чекають засухи влітку і зливи взимку через підвищення загальної температури майже на 10 градусів. У цьому сторіччі середня температура в Україні виросте на 5-8 градусів і що призведе до засух і злив. До такого висновку прийшли експерти національної метеорологічної служби Великобританії, висновки яких  були представлені в Києві. Кліматичні зміни призведуть до опадів у вигляді злив в холодну пору року і збільшення засух влітку. У глобальному потеплінні британські метеорологи бачать загрозу життєдіяльності людей і прогнозують зростання захворювань серцево-судинної системи і дихальних шляхів, а також смертей літніх людей від теплових ударів. Передбачається, також, що потепління матиме серйозний вплив на виробництво електроенергії.
На думку британських експертів, у міру того як інші території, наприклад середземноморське узбережжя, стануть менш привабливими для туристів через ризики повеней у звязку зі змінами клімату, турпотік до України буде значно зростати.