«Велике будівництво» змінює Рівненщину на краще. ФОТО

айже півтора роки в Україні з ініціативи Президента України Володимира Зеленського триває амбітна державна ініціатива «Велике будівництво». За оцінками експертів, довгострокові ефекти в результаті реалізації проєкту сприятимуть збільшенню ВВП у найближчі 5 років на 2,2%.

«Велике будівництво» – наймасштабніший інфраструктурний проект за всі роки незалежності України. Результати президентської програми за півтора роки вражають: капітально оновлено або ж в процесі ремонту більше доріг, ніж за попередні 10 років. Спортивні, освітні, медичні об’єкти поступово з’являються у різних куточках Рівненщини. Будівництво не зупинялось, навіть, під час жорсткого локдауну», – зазначає голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Так, у минулому році вже вдалось звершити роботи на 13 об’єктах, а нині в області працюють над ще 12 проектами. Ціль – не просто відремонтувати будівлі, а зробити їх максимально сучасними, комфортними та зручними для людей.

Так, вдалося реконструювати та осучаснити одразу 5 шкіл . Йдеться про Жобринську, Озерецьку та Малівську школи, а також Корнинський і Дубровицький ліцей.

На фото Корнинський ліцей.

Вже нові дошкільні заклади працюють у Березному, в селі Переброди, у Клесові та місті Дубно. Повністю завершені роботи на спортивних комплексах у Сарнах, Костополі, Дубровиці та в селі Бродниця.

Дитячий садок у Березному.

Також у 2020 році розпочалось будівництво на 2-х об’єктах охорони здоров’я. Це приймальні відділення Рівненської обласної клінічної лікарні та Сарненської ЦРЛ. Цьогоріч ці відділення вже повністю запрацювали.

На фото приймальніе відділення Рівненської обласної клінічної лікарні.

«Вже цього року на Рівненщині в рамках реалізації Програми реалізують 12 будівельних проєктів, – розповідає Віталій Коваль. – Головна мета: якісно покращити різноманітні інфраструктурні об’єкти. Йдеться про дитячі садочки, школи, стадіони, спортивні комплекси, басейни, а також приймальні відділення лікарень та дороги місцевого і національного значення». ? Це зокрема, школи в селах Цепцевичі Сарненського району та Борбин Дубенського району, дитсадок у Мізочі. Активно тривають роботи зі спорудження дошкільного закладу в Рівному. А дитсадок у Горбакові Рівненського району вже завершений та повністю введений в експлуатацію.

На фото будівництво дитячого садка на вул. Коновальця у Рівному.

«Зважаючи на успіхи рівненських спортсменів на олімпійських та паралімпійських іграх, надзвичайно важливим є будівництво сучасних спортивних інфраструктурних об’єктів. Наразі на 5 спортивних спорудах тривають роботи. Це спорткомплекс на вулиці Макарова та стадіон «Авангард» у Рівному, басейни в Костополі та Дубні, а також спортивна зала у Здолбунові. Водночас, Рівненський спорткомплекс є перехідним. Його, разом із декількома освітніми об’єктами продовжать будувати й у 2022 році», – зазначає голова Рівненської ОДА.

Реконструкція стадіону «Авангард» у Рівному.

Нарешті цього року завершено спорудження одного з найтриваліших довгобудів Рівного – пожежного депо з житловими приміщеннями. Сам проєкт під будівництво розробили ще 1990 року. І тільки лише через тридцять років, саме завдячуючи Президентській програмі, вдалося завершити депо.

На фото пожежне депо з житловими приміщеннями.

Завершена реконструкція обласної універсальної наукової бібліотеки.

На фото Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека.

Значне місце серед реалізованих ініціатив «Великого будівництва» посідає будівництво і реконструкція доріг. У цьому напрямку за 2020 – 2021 роки в області капітально відремонтовано чи в процесі ремонту більше, ніж за попередні 10 років.

Траса Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів с. Лідаво.

Активні будівельні роботи проводяться на дорозі державного значення Н-25 Городище-Рівне-Старокостянтинів. Загальна протяжність будівельних робіт на 9 ділянках становить 71 км. Серед ключових об’єктів регіону є ремонт автошляху Н-22 Устилуг-Луцьк-Рівне та завершення «Північної об’їзної».

На фото будівництво Північного обходу у Рівному, 5 кілометр.

Важливими складовими проекту є економічний та соціальний аспекти. Саме «Велике будівництво» у 2020-2021 роках стало необхідним стимулом для економіки, попри очікувані негативні наслідки пандемії COVID-19. В результаті були створені нові робочі місця.

«Минулий рік став роком підйому ділової активності в будівельній галузі Рівненщини. Зростання обсягів цивільного та дорожнього будівництва, що в першу чергу пов’язано з державною програмою «Велике будівництво» спричинило суттєве зростання попиту на щебеневу продукцію. Це дало можливість компаніям досягнути рекордних результатів виробництва і продажу», – зазначає Віталій Коваль.

Для прикладу, реалізація програми допомогла в ТОВ «Вирівський кар’єр» не лише зберегти, а й збільшити кількість робочих місць – з 112 до 160.

На фото  ТОВ «Вирівський кар’єр».

«Переконаний, що президентську програму підтримує більшість жителів Рівненщини. Адже включені до «Великого будівництва» проєкти мають велике соціальне значення. Тому вже зараз ведеться підготовка до формування переліку об’єктів на 2022 рік. Окрім шкіл, садочків, доріг, наступного року до «ВелБуду» на Рівненщині увійдуть парки, ДЮСШ та будинки культури. А ще за програмою Президента Володимира Зеленського стартує програма оновлення обласних лікарень – дорослої й дитячої», – підсумовує Віталій Коваль.

На фото школа в селі Озерці.