Вчительку з Рівненщини, яка принципово не носить маску суд виправдав

Вчителька з Вараша не платитиме 17 тисяч за порушення маскового режиму. Перший складений на неї протокол вона оскаржила в Рівненському апеляційному суді. Крім того, вона вже подала скаргу на два такі ж протоколи і ще вісім – скерує до суду. Жанна Тєтєнєва запевняє, що носити маску їй заважають релігійні переконання.

Повідомило видання Новини.Суспільне.

На вчительку української мови та літератури Вараського ліцею Жанну Тєтєнєву склали 11 протоколів про адмінпорушення, які передбачають штраф за відмову носити маску.

"10 постанов складено у школі, а одна справа, я сподіваюся, вона теж буде скасована, яку на мене склали в суді першої інстанції, коли я прийшла виборювати свої права. Суддя на мене тоді теж викликав поліцію", – розповідає вчителька Жанна Тєтєнєва.

Перший, складений на неї протокол, жінка оскаржила в Рівненському апеляційному суді 22-го січня.

"Протиепідемічні заходи, встановлені постановами Кабінету міністрів, порушують і обмежують права громадян. Про це у своєму висновку зазначив Конституційний суд від 28.08.2020 року. Тому всі ці зобов'язання носити маску є незаконними", – коментує адвокат Жанни Тєтєнєвої Дмитро Бузанов.

Керівниця ліцею не приховує: справа її як очільницю спантеличила.

"Мене не обурило те, що знято 17 тисяч. Я не за те, щоб карали людей грошима. Але обурює те, що школа – не є громадське місце. І я сьогодні, як керівник, сьогодні просто в розпачі і не знаю, що робити. Я повинна займатися освітніми процесами, безпекою, а не займатися судовими справами", – розповідає директорка Вараського ліцею Наталія Середа.

Суспільне запитало колег освітянки, що вони думають про відмову носити маску.

"Ми спілкуємося з дітьми, отже, маємо обов'язково носити маски. Якщо я не хочу цього робити, значить я або покидаю цю роботу і працюю онлайн, шукаю іншу роботу. Я в цьому плані категорична. Суд виграла. Я думаю, що наша та вчителька – хороший дуже спеціаліст, але, моя думка така – вона неправильно поступає", – коментує вчителька математики Вараського ліцею Галина Івасюк.

"Ми з нею говорили не один раз і не тільки ми, і весь колектив, і рішення педради до цього часу було – ні, Жанна Володимирівна не дотримується, в неї є своя думка", – коментує заступниця директора з навчальної роботи Вараського ліцею Катерина Сидорчик.

Свою позицію Жанна Тєтєнєва пояснює релігійними переконаннями.

"Я – християнка Віри Євангельської і всемогутній Господь заповів мені не виконувати ці постанови щодо карантину, оскільки вони є злочинними. Читайте "Об'явлення Іоана Богослова", що "звірина покладе знамено на праву руку, або на чоло всім багатим і вбогим". Одним словом, що всі, хто вдягнув маску, вони вільно, невільно, добровільно чи примусово поклонилися сатані", – каже вчителька.

Жінка також відмовляється вимірювати температуру, коли приходить на роботу. А без маски, запевняє, ходить не лише в школі.

"Ніде не одягаю. І, знаєте, я вже зазнаю дискримінації в цьому плані, бо фактично в усіх магазинах мені відмовлено, заборонено. Що я не ношу маску, я насправді ніякої небезпеки не становлю для суспільства", – додає жінка.

На Рівненщині діє 586 загальноосвітніх навчальних закладів, у яких працює майже 20 тисяч педагогів. Із них – лише ця вчителька не носить маску у школі", – коментує начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

"Винятків із правил бути не може. І в такій ситуації під загрозою величезна кількість дітей. Це, фактично, прецедент, який може бути поширений на всю Україну. І це нехороше правило... Бо стосується здоров'я і безпеки як дітей, так і педагогів", – каже очільник рівненської освіти.

Петро Коржевський додає, що будуть детальніше розбиратися з цією ситуацією і звертатися у ті органи, які здійснюють контроль за виконанням постанов.

"І, очевидно, маємо отримати якусь узгоджену дію та захистити керівників, бо керівникам відповідати за весь процес. І їм в цій ситуації зараз виклик", – додає начальник управління освіти.

Сама вчителька Жанна Тєтєнєва заявила про наміри оскаржити в суді решту десять складених на неї протоколів.