В "Укренерго" розповіли про ситуацію зі світлом

В Україні станом на 28 січня обсяг споживання електроенергії дещо зменшився, але дефіцит в енергосистемі залишається значним. Найскладніша ситуація в Одеській області, повідомляє "Укренерго".

За інформацією Суспільне мовлення України.

"Споживання електроенергії дещо зменшилось, що характерно для вихідних. Але обсяг зменшення невеликий, тож дефіцит в енергосистемі залишається значним", — ідеться в повідомленні.

Причиною дефіциту є пошкодження електростанцій (генерувальних потужностей) та високовольтної мережі внаслідок російських ракетних та дронових атак.

"Атака росіян 26 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком об’єктам високовольтної мережі. Крім того, енергосистема все ще відновлюється після попередніх ракетних ударів, які спричинили пошкодження енергоблоків електростанцій. В результаті виробництво електроенергії на робочих електростанціях не може повністю покрити споживання", — зазначили в "Укренерго".

У компанії наголосили, що до всіх обленерго доведені ліміти, які діють упродовж доби і кожне обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту.

"Триває відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, пошкоджених під час масованої атаки 26 січня. При цьому найскладніша ситуація фіксується в Одеській області, де через значні пошкодження відновлення планової схеми живлення регіону потребує більше часу, ніж раніше", — йдеться у повідомленні.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак росіян та ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і перебувають під контролем росіян. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також перебуває і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні повідомлялось, що через російські обстріли з ладу виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

23 листопада, коли Росія всьоме здійснила масований ракетний удар по енергоінфраструктурі України, по всій країні запровадили аварійні відключення світла. Через обстріли українці опинились не тільки без світла, а й без водопостачання та зв'язку. Світло вимкнулось у Молдові. 5 грудня Росія знову обстріляла ракетами об’єкти критичної інфраструктури України. Росіяни випустили понад 70 ракет, українські військові збили понад 60. В країні почались перебої зі світлом та водопостачанням. Одна з ракет впала на території Молдови.

16 грудня РФ випустила по Україні 76 ракет, ППО знищили 60. У низці регіонів запровадили аварійні відключення світла. За три дня, 19 грудня, Росія здійснила атаку дронами, випустивши по Україні понад 30 безпілотників іранського виробництва.

Міжнародні організації та уряди країн відправляють Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.