В Острозькому заповіднику оцифровують культурну спадщину

Музейники, зокрема, створять базу даних з 78 тисяч експонатів. Це відбуватиметься у рамках проєкту «Цифровізація спадщини: відкритість та доступність Державного історико-культурного заповідника м. Острог». Таким чином у закладі буде введено електронний облік музейних предметів та продовжені перші кроки з оцифрування колекції.

Проєкт втілюватиме КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острог» та ГО «Братство ім. князів Острозьких» за кошти гранту від Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

«Мета нашої команди – забезпечити рівний доступ до історико-культурної спадщини. Переважна більшість експонатів недоступна для відвідувачів, адже вони зберігаються у фондах музею. Обмеженість у виставковій площі дає можливість показати лише кілька відсотків колекції, решта ж експонатів залишається закритою широкому загалу. Це тисячі предметів із унікальними історіями. Ми оцифрували рукописні музейні книги та імпортували їх в спеціалізовану програму для обліку музейних предметів в електронній формі «Музейні фонди України». Під час реалізації проєкту буде створено цифровий архів із фото для 1000 найцікавіших експонатів на основі рукописних фондових книг заповідника, що забезпечить його доступність усім зацікавленим у режимі 24/7 в усіх регіонах України та за її межами. Це спосіб показати культурну спадщину, яку зберігає заповідник, хоч і не фізично, та все ж надати інформацію про ці предмети та надати їм іншого, віртуального, життя», – розповіла наукова співробітниця Державний історико-культурний заповідник м. Острога, керівниця проєкту Тетяна Лободовська.

За інформацією Рівненської ОДА.