У Вараській громаді відкрито перші офіси "Поліцейських офіцерів громади"

У селах Сопачів та Більська Воля відкрито перші у Вараській громаді Офіси поліцейських офіцерів громади.

18 серпня офіси відкрито за участю міського голови Олександра Мензула, заступника начальника Управління безпеки та внутрішнього контролю виконавчого комітету Вараської міської ради Віти Яйчені, заступника начальника Головного управління Національної поліції у Рівненській області Руслана Стрілецького та начальника Вараського районного ВП ГУ НП у Рівненській області Руслана Яковчука.

Головне завдання поліцейського офіцера громади – взаємодіяти із мешканцями сільських територій, підтримувати із ними постійний контакт, щоденно забезпечувати порядок на своїй території, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненню правопорушень.

Проєкт "Поліцейський офіцер громади" ініційовано Національною поліцією України за підтримки Посольства США та міжнародної програми ICITAP. Це наступний крок реформування правоохоронних органів.

Офіцер громади одержує зарплатню як співробітник поліції і має такі ж самі соціальні гарантії. Водночас умови для роботи – кабінет, житло, автівку, оргтехніку та інше – йому забезпечує громада. Саме тому і звітує офіцер громади не лише безпосередньо своєму керівництву, а й перед жителями ОТГ, яку обслуговує.

У с. Сопачів поліцейським офіцером громади є старший лейтенант поліції Вадим Полюхович. За його словами, він готовий до роботи, викликів не боїться і готовий працювати на користь громади.

"Головне наше завдання – це підвищити рівень довіри населення до поліції. Ми йдемо назустріч людям у певних питаннях. Тобто не завжди їх караємо, проводимо профілактичні бесіди. Таким чином люди розуміють, що ми прийшли допомогати. Є доволі велика різниця між поліцейським офіцером громади і дільничним офіцером. Ми, як офіцери громади, маємо підтримку та забезпечення від місцевої влади, маємо комунікацію із старостами сіл та міським головою, що значно полегшує роботу", – зазначив Вадим Полюхович.

У с. Більська Воля поліцейським офіцером громади є лейтенант поліції Микола Чаплінський. Він продемонстрував своє робоче місце і розповів про специфіку роботи.

Староста с.Більська Воля Олександр Руднік зазначив, що наявність офіцера громади посприяє у профілактиці правопорушень та поліпшить рівень життя у старостинському окрузі.

"Добре те, що людям нині є до кого звернутися. Раніше був один дільничний офіцер, який знаходився у районному центрі, на той час Володимирці, а це 42 км. Зараз кожен може звернутися до офіцера громади у будь-який момент", – каже Олександр Руднік.

Міський голова Олександр Мензул вбачає у реалізації даного проєкту великий потенціал як для жителів окремих територій, так і для громади загалом.

"Вараська громада взяла участь у загальноукраїнській програмі зі створення офісів офіцерів громади. У нас вже відкрито дві офіцерські станції – у Сопачеві та Більській Волі. Ми очікуємо ще у жовтні відкриття ще трьох станцій, на цей момент три офіцера навчаються. За кошти громади для потреб офіцерів придбано два автомобілі, плануємо ще три. Офіцери працюють у селах, спілкуються із людьми, вивчають їхні проблеми. Я переконаний, що це доволі ефективний проєкт, який дає змогу ближче контактувати владі із мешканцями через старост, поліцейських громади. Це дуже перспективний проєкт, я вже бачу реальні позитивні результати", – зазначив Олександр Мензул.

Очільник громади також наголосив, що реалізація проєкта поліцейських офіцерів громад є складовою частиною концепції розбудови безпеки у Вараській громаді. Нині розроблено проєкт "Безпечна громада", який є ще одним важливим кроком для створення безпечного простору як для жителів громади, так і для її гостей.

"Проєкт "Безпечна громада" передбачає встановлення на всій території Вараської громади камер відеоспостереження. Інформацію із них будуть аналізувати і відповідно реагувати працівники відповідних служб. Проєкт грандіозний. Однак, у нас на території розміщена туристична перлина – Біле озеро. Відпочивати туди будуть приїжджати гості не лише з інших регіонів України, а й з-за кордону. Отже, питання безпеки вкрай актуальне", – переконаний міський голова Олександр Мензул.

Положення про поліцейського офіцера громади Вараської міської територіальної громади


 Вараська міська рада