У Рівному цього року буде штучна новорічна ялинка?

Голова Рівного Олександр Третяк хоче ялинку не натуральну, а штучну  за 3,5 мільйона гривень.

Джерело Рівне Вечірнє.

Торік новообраний міський голова Олександр Третяк вирішив відмовитися від встановлення ялинки на майдані Незалежності. Тоді Рівне перебувало в «червоній зоні» через пандемію коронавірусу, що автоматично забороняло масові гуляння. На відміну від влади, місцеві підприємці вірусу не злякалися — «альтернативні ялинки» встановили біля торгового центру на майдані Короленка та на території одного з нових мікрорайонів. Тож тепер Третяк вирішив виправити торішню помилку. Упевнені, що депутати міської ради не будуть проти і тримільйонна ялинка прикрасить центр Рівного в Різдвяні та новорічні дні.

Володимир Лапюк, начальник відділу благоустрою управління ЖКГ Рівного:

— Оскільки ми отримали завдання придбати штучну ялинку, то направили звернення на завод у Тернопіль, де їх виготовляють. Підприємство надіслало нам відповідь, що все обійдеться у близько 3,5 мільйона гривень. Йдеться і про штучну ялинку, і про ілюмінацію до неї.

Якщо справді у Рівному будуть встановлювати штучну ялинку, то кошти на неї потрібно виділяти уже. Кінцевий термін — кінець серпня. Адже нам ще потрібно буде оголосити тендерні торги і на ялинку, і на ілюмінацію. Після оголошення переможця торгів на заводі цю ялинку ще мають виготовити. Зараз виготовлення ялинки займе близько тижня. Якщо ж замовити пізніше, то завод буде завантажений іншими замовленнями і невідомо скільки часу ту ялинку виготовлятимуть.

Наталія Майорова, депутатка, фракція «ЄС»:

— На мою думку, у Рівному має змінитися загалом підхід до проведення новорічних свят. Можна згадати ту новорічну зону, яку минулого року облаштував приватний бізнес в одному з мікрорайонів нашого міста. Підприємці все це зробили без допомоги влади, і атмосфера там була справді святкова. На жаль, зона в центрі міста тій програвала. Наразі весь депутатський корпус, та фракція «Європейської Солідарності» зокрема, очікує цілісного бачення вигляду новорічної зони. Потрібно розуміти, що на майдані Незалежності не лише одна ялинка. Там мають бути ще різні атракції та події, щоб було цікаво. Треба зробити так, щоб людям різного віку туди хотілося прийти.

Щодо того, що організовувала попередня влада, то мені не дуже подобається ситуація, коли на живу ялинку одягали залізний каркас. Хоча і штучна ялинка має свої мінуси. Адже її виготовлять з елементів, які у майбутньому будуть забруднювати довкілля. Крім того, через 10 років ця ялинка втратить вигляд, тому її потрібно буде замінювати.

Отож кінцеве рішення будемо ухвалювати усім депутатським корпусом на сесії. Там і стане зрозуміло, чи виділятимемо більше трьох мільйонів гривень. В цю суму входить не лише ялинка, але й антивандальні освітлювальні конструкції та інше.

Володимир Валявка, депутат, фракція «Свобода»:

— Знаю, що міський голова Хмельницького встановив у місті дуже гарну дорогу ялинку. Вона так сподобалася людям, що він легко виграв місцеві вибори. Однак наша фракція ще не вирішила, чи буде підтримувати цю пропозицію. Ясно одне — так, як було минулого року, бути не може. Не дуже гарно мені виглядали ті наряджені живі ялинки. Взагалі у нас така тенденція, що приватний бізнес встановлює набагато гарніші та кращі ялинки. Можливо, нам узагалі доручити встановлення ялинки підприємцям, а не комунальникам?

Сергій Васильчук, депутат, фракція «Батьківщина»:

— Особисто я люблю натуральні ялинки. Якщо думати раціонально, то це занадто — витрачати на штучну ялинку з вогниками більше трьох мільйонів гривень. Розумію, що хочеться зробити гарне свято, але потрібно мати міру. Адже зрубана ялинка коштує від 7 до 9 тисяч гривень. Загалом її встановлення з ілюмінаціями та прикрасами щороку обходилося Рівному у близько 100-110 тисяч гривень. Якщо порівняти, що штучне дерево хочуть встановити за 3,5 мільйона гривень, то виходить, що за ці гроші Рівне може близько 30 років встановлювати живу ялинку. Також потрібно розуміти, що штучна ялинка має свій термін експлуатації.

Мені взагалі незрозуміло, звідки взялася ідея придбати штучну ялинку. Кілька років тому проводили соціологічне опитування, і тоді рівняни висловилися за те, що ялинка має бути натуральною. Тому ніхто нічого не купував, бо робилося усе так, як хочуть люди. Як на мене, те, що зараз відбувається, є звичайним розтринькуванням грошей.

Світлана Марчук, депутатка, фракція «Рівне Разом»:

— Мої колеги по фракції переконані, що у Рівному потрібно проводити гарні свята. Адже це сприяє туризму, а ще минулий коронавірусний рік і так багато чого зіпсував. Люди втомилися сидіти на карантині. Однак у мене є сумніви, що оновлення головної ялинки міста потрібно робити за таку ціну. Адже раніше встановлення живої ялинки обходилося місту всього у 100-120 тисяч гривень. Якщо порахувати, що штучна ялинка коштуватиме 1,5 мільйона гривень, то це забагато. Нам вигідніше виділити 100-120 тисяч на купівлю та встановлення живої ялинки. Разом із тим, виділити кошти на оновлення старих фотозон та святкової ілюмінації, щоб виглядало гарно. Адже уже багато років на нові вогники місто не витрачало грошей.

Чи виділять з бюджету Рівного 3,5 мільйона гривень на оновлення новорічної зони та ялинки на майдані Незалежності — стане відомо після сесії міської ради, яка відбудеться у п’ятницю, 20 серпня.

Автор Богдан СЛОНЕЦЬ.