У Рівненському районі реконструктори влаштували "бої доби середньовіччя"

На Рівненщині в культурно-археологічному центрі "Пересопниця" 18 вересня провели реконструйовані бої давньоруської епохи. Для точного відтворення битв використовували копії речей з доби середньовіччя, – повідомив керівник клубу історичної реконструкції "Лодь" Тарас Загарук. Участь у боях взяли два десятки учасників з п'яти областей України.

П'ять клубів історичної реконструкції приїхали до Культурно-археологічного центру "Пересопниця" ще у п'ятницю, 17 вересня. Вони переночували, а наступного дня влаштували реконструкторські бої.

Джерело Рівне.Суспільне.

"У нас насправді це клубні оглядини, двічі на рік ми збираємося прийняти в члени клубу молодих персонажів і подивитися, хто чого досягнув за рік. Цього року ми запросили друзів з інших клубів з Києва, Дніпра, Запоріжжя, Рівного та Львова. Загалом це були бої бурт, герц – турнір "один на один", та бойові злагодження – коло Одіна та коло Локі", – розповів Суспільному Тарас Загарук.

Серед учасників були й ті, хто вступив до клубу історичної реконструкції у 2021-му. Рівнянин Максим Таргонський, якого під час боїв називають Флокі, до клубу вступив влітку.

"Я випадково приїхав на один якийсь фестиваль, підійшов до чоловіків, поспілкувалися. Питаю: "з вами можна якось позайматися?" Вони – "та без питань, ми тільки за". Потім пішло-поїхало, був трішки застій, бо не знав, як до цього всього підійти", – сказав Максим Таргонський.

І додав: тепер він самотужки вручну шиє собі одяг з льону. На це він витрачає від одного до трьох вечорів. А ім'я Флокі обрав тому, що зі скандинавської це – кучерявий.

Для боїв учасники мають копії речей, які використовували в давнину. Шолом Тараса Загарука скопійовано з оригіналу, який знайшли у похованні в селі Мокре на Рівненщині. Такий носили представники знаті у середньовіччі.

А рівнянин Андрій Мічуда продемонстрував сулицю – маленький ручний спис, схожий до стріли, який чоловік зробив напередодні власноруч.

"Ці сулиці примітні тим, що закінчення не черенкове, як у стріли, де наверх йде надревко, а врізається у середину дерева. Там йде таке, як цвяшок, який вклеюється в дерево. Це одна з найстарішої метальної зброї у світі", – розповів Андрій Мічуда.

Чоловік також виготовляє шкіряні вироби та тогочасні дерев'яні ліхтарі з пергаментним захистом для свічі.

Бої закінчили вечерею з середньовічною кухнею, також був імпровізований концерт з використанням ранньосередньовічних музичних інструментів. Загалом участь у реконструйованих боях давньоруської епохи взяли два десятки учасників.