У поліських Колках діти навчаються в аварійній школі 1929 року

Ми вже не раз порушували тему потреби прийняття Державної програми будівництва нових шкіл на Рівненському Поліссі, де висока народжуваність, а відтак уже є потреба в будівництві 11 навчальних закладів, не кажучи вже про дитсадки — у великих селах Старе Село та Березове, в кожному з яких по 600 і більше дітей дошкільного віку, їх взагалі немає.

Джерело Голос України.

Самій Рівненщині цю проблему не осилити. Відтак голова Рівненської ОДА Віталій Коваль не раз звертався до Офісу Президента, Міносвіти, Кабміну щодо виділення додаткових коштів на освітній напрям у межах секторальної підтримки. Адже в кожній області є своя особливість. Для багатодітної Рівненщини це потреба в школах і дитсадках, адже діти повинні отримувати не лише якісну освіту, а й навчатися в комфортних умовах.

...Поліське село Колки належить до Дубровицької територіальної громади. Раніше це був Дубровицький, а нині Сарненський район. Розміщене недалеко від центру громади — міста Дубровиця. Населення — понад дві тисячі, село багатодітне. Відтак є потреба в новій школі, не кажучи вже про дитсадок.

У Колківській школі на чолі з директором Петром Покидьком (досвідченим освітянином з багаторічним стажем) педагоги намагаються дати дітям якісну освіту, хоча в умовах пандемії це було дуже складно. А тут навчається 254 дитини. На новий навчальний рік сюди прийде ще 31 першокласник. Могло б бути більше, якби тут були кращі умови для навчання. Тож п’ятнадцять дітей батьки, які мають змогу довозити на навчання в інші населені пункти, забрали зі школи в рідному селі саме через погані умови.

Обурюються таким ставленням влади до школи й інші батьки — зріє соціальний вибух. До речі, саме через старі і тісні школи такі батьківські акції протесту виникають то в одному, то в іншому населеному пункті Рівненщини, як, скажімо, свого часу в Озерцях колишнього Володимирецького району, де вже будується триповерхова школа, у Вирах та Чаблі Сарненського району, де проблему ще не розв’язано... І такий перелік можна продовжувати. Тож недаремно голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, якому першому на місці доводиться уладнувати такі конфлікти, не раз звертався до вищої влади з проханням допомогти у розв’язанні цієї проблеми. Адже місцеві мешканці обурюються тим, що навіть діти перестають бути пріоритетом.

Такі думки виказували і жителі Колок (село свого часу постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС), які викликали ЗМІ, влаштовували акції протесту. І стосувалися вони потреби в новій школі та дитсадку, який уже теж став «тісним», відтак 21 дитину батьки возять у Дубровицю (а в місті садки теж переповнені). Тим часом ні громада, ні область самотужки, без державного фінансування, цю проблему розв’язати не можуть.

А діти в Колківській школі навчаються в п’яти пристосованих приміщеннях, ще є одне складське. Три корпуси освітнього закладу (№ 2, № 4 та № 5) потребують знесення, бо аварійні, комісія заборонила їхню експлуатацію. У корпусах № 1 та № 3 теж є певні проблеми: приміщення опалюються грубками, які в зимовий час недостатньо забезпечують відповідний температурний режим; площі класних приміщень не відповідають санітарним вимогам Нової української школи.

— Питання будівництва нового сучасного приміщення школи назріло вже давно. Ще у 2006 році воно було включено в перспективний план будівництва у Дубровицькому районі, але комісія визнала більш аварійною школу у Бересті, будівництво якої розпочалося в 2009-му. Тепер там діти навчаються в комфортних умовах. Тим часом обіцянки обласної влади про будівництво школи в селі Колки так і залишились обіцянками, — розповідає начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту, депутат Дубровицької міської ради Ніна Стасюк, яка вболіває за кожну школу й дитсадок у Дубровицькій територіальній громаді. — Нам весь час обіцяли, що будівництво школи в селі Колки розпочнеться після здачі Берестівського закладу освіти. Після передвиборчих обіцянок кандидатів до місцевих рад у 2020 році в нас з’явилася надія на будівництво нового закладу освіти на 300 здобувачів освіти в селі Колки. Але в грудні 2020-го ми дізналися про те, що будівництво школи у Колках відтерміновано на невизначений час.

Делегація від Дубровицької територіальної громади побувала на прийомі з цього питання в заступника голови Рівненської ОДА Людмили Шатковської, однак чітких обіцянок, що школу почнуть будувати, не отримала. Відтак з 1 вересня доведеться переводити учнів на двозмінне навчання. У самій громаді вишукують кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації. Найкращим варіантом розв’язання проблеми, як вважають у Дубровицькій міській раді, могло б бути будівництво нового комплексу школи-дитсадка на 300 учнів та три дошкільні групи.

Мешканці села Колки (їх підтримує місцевий староста Наталія Жакун) сподіваються, що їх почують у Києві і, цитую, «замість замків найперше звернуть увагу й віднайдуть кошти для будівництва шкіл і дитсадків у поліській глибинці». Людям тут живеться ой як нелегко — роботи нема, кожен виживає як може, то щоб хоч на дітей держава звернула увагу — забезпечила їм нормальні умови для навчання. А діти на Поліссі вчитися хочуть і мають хороші результати.