У Острозькій громаді на Рівненщині облікували поховання бійців УПА

У Острозькій громаді на Рівненщині облікували поховання бійців УПА. Про це у своєму Facebook 17 липня повідомив розробник місцевих туристичних веломаршрутів Олександр Хома. Суспільному він розповів, що захоплюється також пошуковою роботою, тож відгукнувся на пропозицію Фонду молодіжних ініціатив "Крила", який в області займається виявленням і впорядкуванням місць поховань, пов’язаних з діяльністю УПА.

Джерело Рівне.Суспільне.

За півтора місяця Олександр Хома об'їздив велосипедом 20 сіл Острозької громади і за допомогою місцевих жителів зафіксував 15 одиночних і братських могил, у яких поховано загалом майже дві сотні повстанців. У пошуковій роботі він взяв за основу список пам'ятників та пам'ятних місць, пов'язаних з бійцями УПА, розміщений на сайті Рівненської обласної ради.

"Там просто вказано назви сіл і де саме те чи інше поховання знаходяться, на цвинтарі, чи з якого боку на околиці села. Моїм завданням було знайти це місце і позначити геолокацію. В Google maps поки, зі зрозумілих причин, не скидаємо ці дані. Я їх просто записував і робив загальне фото поховання й табличку, якщо вона є. Таким чином на сьогодні маємо 15 об'єктів, у попередньому списку було десять", — пояснив Олександр Хома.

На цю роботу ентузіаст-пошуковець витратив півтора місяці і проїхав на велосипеді майже 500 кілометрів.

Меморіал бійцям УПА у Михалківцях. Фото: Олександр Хома

Загалом Олександр Хома побував у 20 населених пунктах.

 

Олександр Хома — зліва. Фото: Facebook Олександр Хома

Він пояснив, що у вільний час сідав на велосипед і їхав у села Острозької громади, виявляти місця поховань допомагали місцеві:

"Бо деякі могили знаходяться в таких місцях, що сам би ніколи не знайшов. Наприклад, вчора у селі Плоске Олександр Кравцов показав чотири поховання, три з них знаходяться на сільському цвинтарі, одне — в лісі за межами села. У Facebook люди надавали інформацію про поховання, які ми не знали раніше. Це, як одиночні, так і братські могили".

23 повстанці поховані в Мощаниці, це одиночні могили біля церкви. В Ілляшівці, наприклад, є братська могила, там 12 бійців.

"Є меморіал 40-ка бійців в Михалківцях. Він добре впорядкований, там юнаки з патріотичних організацій приймають присягу. Також масове поховання є в селі Хорів, про нього нам розказали місцеві. Але дізнатися, скільки там бійців поховано, можна лише, провівши ексгумацію, бо жодних табличок там немає", — розповів Олександр Хома.

Одиночні могили бійців УПА в Острозькій громаді. Фото: Олександр Хома

Також він підрахував, що у 15 виявлених одиночних і братських могилах на території Острозької громади загалом поховано майже 200 бійців.

"Імені й прізвища більшості з них невідомі, особливо ті, що поховані в братських могилах. Просто стоїть хрест. В Ілляшівці мені люди розповідали, що ставили березовий хрест — це означало, що там поховані повстанці. Щоб з'ясувати їхні імена, потрібно залучати науковців. А ще надіюся, що активізується робота з національно-патріотичного виховання і в шкільну програму включать вивчення історії і діяльності УПА на Волині", — резюмував Олександр Хома.

Могила бійців УПА в Ілляшівці. Фото: Олександр Хома

Облікувати могили повстанців в Острозькій громаді він зголосився у рамках проєкту Фонду молодіжних ініціатив "Крила".

"Уже років п'ять ми займаємося цією роботою в межах області, проводили табір "Повстанські ночі" і в його рамках водили екскурсії, займалися пошуковою і виховною роботою. Зокрема, могили та пам'ятні місця боїв УПА ми наносили на GPS-карту і встановлювали інформаційні таблички. Розпочали з колишнього Березнівського району, потім залучили Рівненський і Дубровицький. Це все волонтерська робота. А Олександр зробив цю роботу в себе, в Острозькій громаді. Але табличок там ще не ставили. Війна, чекаємо Перемоги", — розповів голова Фонду молодіжних ініціатив "Крила" Юрій Ткачук.

Встановлення інформаційних табличок на могилах бійців УПА. Фото: Facebook Фонд молодіжних ініціатив Крила / вересень 2021

Встановлення інформаційних табличок у місцях поховання бійців УПА / вересень 2021. Фото: Facebook Фонд молодіжних ініціатив Крила / вересень 2021

На думку Юрія Ткачука, мапу поховань і пам'ятних місць, пов'язаних з бійцями УПА, варто розробити у кожній громаді, а також загальну для Рівненщини, аби зафіксувати цю інформацію і застосувати у національно-патріотичному вихованні дітей та молоді.

Зі слів Юрія Ткачука, вони зверталися з пропозиціями до територіальних громад, щоб зробили попередню пошукову роботу. Наразі відгукнулися Держаненська і Острозька ТГ.