У наступному році в Україні злетять ціни на сигарети

В Україні пачка сигарет у 2022-му збільшиться на 8 грн, подорожчання очікується вже з січня. За кожну пачку потрібно буде платити не менше 50 грн. Уже в 2023-му сигарети виростуть у ціні ще на 20 грн.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Подорожчання насамперед пов'язано зі зростанням акцизів. Щорічно вони підвищуються приблизно на 20%. Це передбачено в уже ухваленому законі України. Зобов'язання піднімати ціни на сигарети українці взяли на себе, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС.

 

"Ми взяли на себе певні зобов'язання, ми повинні привести ціни на сигарети у відповідність із рівнем, який на сьогоднішній день є в Європі", – пояснив економіст Максим Праздиков.

Для європейців таку умову – можливість, зокрема, уникнути перетікання дешевих українських сигарет на їхній ринок. І хоча в законопроєкті №5600 не передбачено подорожчання сигарет, цього уникнути не вдасться, розповідає OBOZREVATEL директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Зростання цін на сигарети уникнути не вдасться. При цьому через тютюнове лобі продавити додаткові обмеження на ринку вкрай складно.