У кожного кондитера своя "вишенька"!

Класичний Шварцвальдський торт та Груша Дор Блю у виконанні рівненських випускників

Особливі, з причин карантину, умови навчання загартували слухачів - майбутніх кваліфікованих кондитерів із Рівного, Рівненського та Здолбунівського районів. Майстер виробничого навчання Рівненського центру ПТО ДСЗ Світлана Рибачок зазначає, що у цей період важливими стали самоорганізованість, дисципліна, відповідальність та жвавий інтерес до професії. Кондитери на момент навчання вже мали чималий досвід виготовлення виробів, адже практично усі робили це на замовлення знайомих, друзів, родичів. Проте кваліфікацію завжди мріяли здобути офіційно.

Марія Ющук, направлена Рівненською районною філією Рівненського ОЦЗ, чи не найактивніша трудівниця. Жінка сміливо втілювала цікаві ідеї, не пасувала перед труднощами та завжди приємно дивувала: її торти відомі серед замовників, як «багатоповерхівки», - справжні шедеври. Зізнається, що між двома своїми професіями – бібліотекар та кондитер – перевагу віддає все ж, останній.

Важливі нові навички слухачі здобували під час виробничої практики на базі навчально-виробничого комплексу освітнього закладу. Так, знаменитий десерт – Грушу, запечену із сиром Дор Блю, випікали в кондитерському цеху у вигляді нарізного тістечка. Пізніше кондитери пробували сил із цільним тортом.

Естерхазі – оригінальний торт-павутиння виготовила староста групи Оксана Гарбарчук із Рівного. Жінка поділилася, що під час навчання здобула нові цікаві знання та цікавий досвід одногрупниць.

Популярний Солодовий хліб від рівнянки Наталії  Чернявської – чудово смакує за сніданком та обідом!

Валентина Бережняк із Рівненського району представила на оцінювання знаменитий класичний німецький торт Шварцвальдський. Виріб – ніжний, легкий, із бісквіту, сиропу, вишень та крему. Важливу роль відіграє його оформлення, презентація. На думку оцінювачів, торт дивовижний та свідчить про майстерність авторки.

За підсумками навчання та результатами ДКА серед кращих педагоги називають Оксану Гарбарчук, Віру Турчук (корзинки із карамеллю) та Марію Ющук. Апетитними і привабливими назвали корзинки із білковим кремом та вишенькою від рівнянки Ольги Кирик.

Традиційно, державна кваліфікаційна атестація у групах кондитерів Рівненського центру ПТО ДСЗ  відбувається у форматі яскравих, смачних презентацій кваліфікаційних виробів. Смакові якості  печива, тістечок, тортів, пирогів, десертів... оцінюють члени державної кваліфікаційної комісії. На жаль, в умовах жорсткого карантину ця подія обмежилася онлайн іспитом. Слухачі складали тест-атестацію, відповідаючи на теоретичні питання, а свої вироби вони презентували напередодні, під час виробничого навчання і практики.

За підсумками навчального процесу усі випускниці отримали свідоцтва державного зразка, підтвердивши 3-й кваліфікаційний розряд за професією «Кондитер». І як тільки закінчаться карантинні обмеження, запрацюють наповну кав’ярні, кондитерські цехи та спеціалізовані майстерні, - кваліфіковані робітники віднайдуть роботу та стануть гордістю своїх роботодавців. Щиро бажаємо професійної самореалізації!

• РЦПТО ДСЗ