У Корці майстер виготовляє із підручних засобів прилади нічного бачення

Фото ілюстративне

На Рівненщині майстер виготовляє прилади нічного бачення для автомобілів ЗСУ. Перші 10 виробів вже передали на фронт. Військові випробували – задоволені і просять ще.

Віктор Стасюк – радіомеханік. Він живе у Корці і допомагає українським захисникам із 2014 року.

«Мій брат воював. Тож так склалося, що в потребах хлопців я орієнтувався, - розповідає майстер. – Для брата і його побратимів передавали бронежилети, одяг, продукти та інше необхідне».

А після 24 лютого Віктор і місцеві волонтери включилися в процес ще активніше. Чоловік виготовляв павербанки з використаних електронних сигарет, з акумуляторів від ноутбуків, майстрував буржуйки, робив ліхтарі.

А коли дізнався, що захисники потребують прилади нічного бачення, взявся за них.

Використовує для цього автомобільні монітори, аналогові камери, акумуляторні батареї та інші комплектуючі. І його вироби пройшли випробування.

«Хлопці на передовій їздять на завдання і в темну пору доби. Це доволі складно. Адже увімкнути фари, щоб освітити дорогу, не можуть, - небезпечно, бо їх помітять здалеку. Тому потрібен інший спосіб. А ось прилад нічного бачення дозволяє їхати в темряві. Звичайно, не на великій швидкості, але дорогу при цьому видно», - пояснює Віктор Стасюк.

Військовим розробка сподобалася. Ті, хто спробував прилад в роботі, просять ще. Тож майстер працює над новою партією.

Тим часом волонтери звертаються до тих, хто хоче і може допомогти з комплектуючими (а це автомобільні монітори на 12 або 24 Вт, камери відеоспостереження (аналогові), батареї АКБ (як у ноутбуках, електроскутерах, електровелосипедах), передавати деталі Віктору Стасюку. Усе це можна занести в магазин «Оптика» (побуткомбінат) у місті Корець.