У Корецькому районному суді винесли вирок прибічнику ПЦУ, який побив вірянина УПЦ

Нещодавно у Корецькому районному суді завершився суд по справі побиття вірянина Української Православної Церкви активістом ПЦУ під час силового захвату храму у селі Мнишин Рівненської області. Правосуддя ухвалило обвинуваченому один рік умовного позбавлення волі.

Обставини, за яких відбулося побиття, склались ще у травні 2019 року. Тоді, під час міжконфесійного протистояння, Петро Калюжний, активіст з ПЦУ побив свого односельця Віктора Гавазюка, вірянина УПЦ. Травми голови у потерпілого були настільки тяжкими, що той кілька тижнів був змушений лікуватися у щелепно -лицьовому відділенні Рівненської обласної лікарні.

«Це була неділя, ранок почався не з богослужіння, а з бійки. Мій батько просто стояв біля церковної хати, до нього прийшов односелець і наніс удар кулаком. На вечір у батька обличчя вкрилось синцями, розпухло і він не міг навіть ковтнути слини, -пригадує донька побитого вірянина УПЦ Вікторія Данилюк. – Ми прийняли рішення негайно везти його у лікарню, прийшли до Петра Калюжного, казали, щоб він їхав з нами, щоб потім не було зайвих домислів, він факт побиття мого батька не заперечував, але їхати не захотів.»

Як розповідають родичі побитого, вже у лікарні зняли побої та згодом написали заяву у поліцію. Та правоохоронці, на їх думку, затягували розслідування, слідчий навмисне не проводив слідчий експеремен і відволікав з передачею до суду.

« Творилось якесь неподобство. У справі зникли свідчення, зокрема нашого настоятеля отця Володимра, потім пропав диск з відео, потім його знайшли , але вдалося відтворити лише одне з читирьох відео,» - розповідає донька побитого Віктора Гавазюка.

Розглядали справу з побиття у Корецькому районному суді. За два роки відбулося більше десятка слухань. Чоловік, котрий побив односельця у суді став стверджувати , що він цього не робив.

« Подумайте тільки у нас є відео доказ, як все відбувалось насправді , зрештою він сам зізнався у ту ніч, коли батька доправляли в лікарню, у тому, що він таки дійсно побив, а на суді , став заперечувати , - коментує Вікторія Данилюк . - А суддя просто нас викликав і викликав та все без рішень , дотягнув справу до того, що чеки, які ми долучили до справи, щоб обвинувачений за лікування повернув батькові гроші , втратили колір і суми стали нерозбірливими .»

Кілька тижнів тому Корецький районний суд таки виніс рішення у цій справі : Віктора Калюжнюка позбавили волі умовно, на термін 1 рік та зобов‘язали виплатити потерпілому Віктору Гавазюку 15 тисяч гривень. Як кажуть , родичі потерпілого ті кошти не покривають навіть частини затраченого на лікування, витрат на адвоката, тому збираються подавати на апеляцію.

Джерело Взгляд.