У колонії на Рівненщині, де бунтували засуджені, виявили порушення в утриманні в`язнів

У Полицькій виправній колонії утримують засуджених у неналежних умовах — такий висновок зробили працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму. Вони навідалися до установи після бунту частини в'язнів. Перелік зауважень опублікували 1 серпня.

Джерело Рівне.Суспільне.

Бунт у Полицькій колонії евакуйовані із Запорізької області в'язні влаштували в ніч із 25 на 26 липня. Вони забарикадувалися у житловій зоні закладу та не допускали персонал, вибили вікна та пошкодили меблі у житлових бараках, влаштували пожежу у карантинному приміщенні та їдальні.

Бунт засуджені влаштували через невдоволення умовами утримання, прокоментувала Суспільному представниця секретаріату уповноваженого Верховної ради з прав людини Катерина Погорська. За її словами, бунтарів переведуть в інший виправний заклад. У поліції відкрили кримінальні провадження за двома статтями: це масові заворушення і дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань.


Моніторинг провели працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму та головний спеціаліст регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в північних областях Олександром Сєрих.

Як йдеться у тексті висновку, установі завдали матеріальних збитків, а семеро в'язнів отримали травми. Одного з них госпіталізували.

"Під час спілкування з ними з'ясовано, що тілесних ушкоджень вони зазнали від інших засуджених – ініціаторів бунту", — пояснюють у тексті.

Працівники департаменту зауважили, що у Полицькій виправній колонії порушують вимоги національного законодавства та не дотримуються міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

"Не створено оптимальних умов відбування покарання та проведення із засудженими соціально-виховної роботи задля їх виправлення та ресоціалізації. Не проводиться соціально-виховна робота, яка спрямована на формування та закріплення в засуджених прагнення до заняття суспільно корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів, підвищення їхнього загальноосвітнього і культурного рівнів", — зазначають у висновку.

Крім цього, у тексті йдеться про те, що евакуйовані в'язні не могли використати нараховані їм соцвиплати та зарплати, чим порушили їхні права.

Також 20% засуджених, які невдовзі вийдуть із колонії, не мають документів, що посвідчують особу.

Виконувач обов'язків керівника установи Руслан Богдашенко у телефонній розмові з журналісткою Суспільного зазначив, що про ці результати моніторингу йому поки невідомо і він не готовий це наразі коментувати.