У Городоцькій громаді встановлено пост автоматичного моніторингу якості та чистоти повітря

Відбулося відкриття сучасної системи, яка здійснюватиме якісний та системний автоматичний моніторинг якості повітря, його встановила за власний кошт компанія ТОВ Кроноспан Рівне. Це перший та єдиний такий пост на Рівненщині.

 У Рівненській області встановлені лише три пости моніторингу якості повітря. Усі розміщені у Рівному на вулицях Небесної Сотні, Млинівській, Грушевського. У Городоцькій ОТГ - такі пости чи обладнання були відсутні.

Ступінь забрудненості повітря визначає Обласний центр з гідрометеорології, працівники якого два-чотири рази на добу відбирають проби, у лабораторії визначають кислотність атмосферних опадів.

Система якості повітря(виробництва 80-х років) зношена та не відповідає викликам сьогодення. Обладнання радянських часів, яке робить заміри максимум кілька разів на добу. Дані збираються вручну та переносяться до баз даних. А зведена інформація стає доступною здебільшого раз на півроку.

ТОВ "Кроноспан Рівне" виступило з ініціативою облаштування в с.Городок Рівненського району сучасного автоматичного посту моніторингу якості атмосферного повітря. У березні 2020 року було укладено Меморандум про співпрацю в даному питані між ТОВ "Кроноспан Рівне", Рівненською ОДА, Городоцькою ОТГ, Департаментом екології та природних ресурсів, Рівненським гідрометцентром.

Спільно з представниками Гордоцької ОТРГ, екологами, спеціалістами Рівненського гідрометцентру була визначена точка встановлення обладнання в с.Городок по вул.Б.Хмельницького.

ТОВ "Кроноспан Рівне" за власні кошти замовило комплекс обладнання "Airpointer" від австрійського виробника MLU-recordum Environmental Monitoring Solutions GmbH. же у вересні 2021 року відбувся монтаж обладнання у визначеній точці, налагодження та початок автономної роботи з моніторингу стану атмосферного повітря. Надалі відбудеться передача обладнання у комунальну власність Городоцької ОТГ.