У чотирьох громадах Рівненщини розвиватимуть органічне ягідництво

Це Гощанська, Корецька, Острозька та Привільненська громади стали учасницями українсько-швейцарського проєкту «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі».

Проєкт передбачає розвиток органічного ягідництва та створення нових робочих місць.

Умови, терміни та головну мету проєкту обговорили у Рівненській ОДА під час зустрічі із представником організації HELVETAS Петром Бейсом, заступником директора – координатор проєктів Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктором Шуткевичем.

«Рівненщина продовжує розвиватися під час війни. Саме наш регіон став першим учасником міжнародного проєкту. На сьогодні площа під органікою – більше 8 тисяч гектарів, є 24 оператори органічного виробництва. Завдяки проєкту плануємо збільшити кількість земель для органіки, для цього є незадіяні землі півночі та центру області. До слова, Рівненщина – чи не єдина область, котра підтримує органічних виробників. Цьогоріч спрямували майже 200 тисяч грн бюджетної підтримки», - зазначив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Так, у рамках проєкту жителів громад навчатимуть особливостей органічного виробництва. Навесні та влітку 2023 року для них запланована практика на ягідних фермах Рівненської області. Після навчання усі бажаючі зможуть отримають по 1000 саджанців малини.???????? А в одній з громад-учасниць збудують мінізавод для замороження ягід.

Довідка
Програма «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D) реалізують за підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO).
Загальна мета програми – збільшення та розширення робочих місць у сільській місцевості, особливо для молоді та жінок.

Також проєкт сприятиме мультиплікаційному ефекту позитивних змін в органічному землеробстві з точки зору економічного зростання, інновацій та навколишнього середовища. Програма працює у двох напрямках: збільшення експорту та партнерство з приватним сектором.

Програму реалізують в трьох країнах: Україні, Албанії та Сербії.

Рівненська ОВА