Цього року Рівненщина здивує кавунами

Нещодавно рівняни дивувалися високим цінам на яйця та звичайну ріпчасту цибулю старого врожаю. Але тепер усі рекорди побила привозна черешня — на центральному базарі за один кілограм правлять по 800 гривень. Звідки такі ціни, що дорожче м’яса? — отетеріли покупці. Втім, торговці сподіваються, що знайдеться клієнт і на такий делікатес: брали же раніше полуниці по 200 грн. за кіло, пише газета " Рівне вечірнє"

Коли у Рівному з’явиться місцева черешня, чи варто цьогоріч чекати кавунів з Херсона та що цікавого вирощують у наших краях — розповідає Андрій Кузьмич, голова Рівненської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

— Весна цього року аномально складна, цілий березень і квітень поливали дощі. Через це посіви як зернових, так і овочевих загальмувалися на 2–3 тижні. А ще через попередні холоди господарі більше витрачали на обігрів теплиць, через що розсада тих самих томатів, перцю і капусти може бути дещо дорожчою, а відповідно — й самі овочі.

Багато людей, в тому числі і я, насадили цибулі та моркви — навіть ті, хто раніше цього не робив. Адже нині на ці овочі, навіть старого врожаю, тримається висока ціна. Причому, важко знайти місцевий продукт, бо цибуля на полицях магазинів практично вся імпортована з Єгипту, а морква їде з Молдови.

Очікуємо на новий врожай, але багато залежатиме від погодних умов, а вони поки залишаються складні. Щоб виростити овочі, треба добряче попрацювати. От цього року через попит багато насіяли цибулі, але чимало потім довелося пересівати. Найперше, через приморозки, через які вона «стресує». Так само, дехто сіяв цибулю під час дощів, а потім різко стало сухо і на ґрунті утворилася кірка, міцна як броня — кукурудза чи картопля таку легко проб’є і вилізе нагору, а от цибуля — ні, бо має низьку початкову енергію росту. Без наступного поливу чи дощу рослина просто гине. Того й ціни на цибулю високі.

Що стосується фруктів та ягід, то полуниця поки теж недешева: закарпатську парникову на ринку раніше пропонували по 180–200 гривень за кіло, потім стало менше. Але вже починається й наша. Думаю, іще тиждень-два — і ягода піде масово, ціна на неї впаде. Бо вирощена у відкритому ґрунті завжди дешевша.

Чому на черешні така космічна ціна? Бо її доводиться везти аж з Іспанії, а це логістика, інші витрати. Основним постачальником української черешні був Мелітополь, який поки що окупований. Хочеться вірити, що його звільнення не за горами і на наступний сезон ціни на черешні уже не шокуватимуть, а приємно здивують. Вочевидь, більшість рівнян дочекаються своїх городніх черешень — дешевих не буде, але все ж стануть більш доступними. Це складний у вирощуванні фрукт, бо цвіт обмерзає, плід не завжди зав’язується, а коли достигає, його одразу масово «атакують» шпаки, гави та інші шкідники. От яблуко того й дешевше, що його технологічно простіше вирощувати.

Чи будуть кавуни з деокупованої частини Херсонщини — ймовірно, так. А от турецькі — не факт, що привезуть: кажуть, міг вплинути потужний землетрус. Зате цього року кавунами здивує Рівненщина. Це нетипово для нас, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Скажімо, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 гектарів кавунів! Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. В нас клімат, звісно, відрізняється. Але повірте: наші рівненські кавуни, які будуть у нас на ринку, виявляться не гіршими за херсонські. Тож не думаю, що буде такий дефіцит і ажіотаж на кавуни, як торік — хто захоче, зможе поласувати. Раніше не було сенсу садити їх на Рівненщині, бо везли дешеві з півдня. Але ситуація змінилася, і люди ризикнули на експеримент.

Сама культура споживання овочів у нас поступово зростає, це такий європейський тренд. З’явився попит на броколі, шпинат, руколу, спаржу. Хоча спаржа технологічно складна, це не те, що можна виростити за один сезон — треба чекати врожаю 2–3 роки, а на кожен гектар потрібні значні капіталовкладення. А от споживання картоплі, навпаки, починає падати. Багато господарств категорично відмовилося садити картоплю, бо зараз її закупівельна ціна всього 3,5–4 гривні за кіло. Хоча ще може бути сюрприз з картоплею, що вона раптово виросте в ціні.

З екзотичного, але не масового, у нас взялися вирощувати нут. Також фермери цікавляться фундуком та обліпихою, це нішеві культури. Все ж з технічних культур у нас переважають соя, соняшник, ріпак, кукурудза, пшениця. Багато цього року посіяли гречки, врожай обіцяє бути хороший. Перше місце традиційно тримають малина-полуниця і городина. А от квасолі на Рівненщині чомусь вирощують мало.

Автор Олена РАКС.