Три школи до кінця року

Першими, уже наприкінці поточного місяця,  святкуватимуть новосілля у ЗОШ №14 м. Рівне, яка розташована в мікрорайоні Басів Кут. 9 мільйонів гривень, з яких 6 мільйонів цільової субвенції державного бюджету і 3 мільйони з міської казни, дали можливість поставити жирну капку в багаторічній епопеї з будівництвом цієї школи. Адже зводити її почали ще у 2002 році, втім через брак коштів вона стала довгобудом. Торік, перебуваючи на Рівненщині, Президент України Віктор Янукович пообіцяв профінансувати завершення добудови школи і свого слова дотримав.

Отож, уже практично за кілька днів 320 учнів та педагогічний колектив матимуть новий навчальний заклад. У ці дні  на об’єкті у три зміни трудяться понад дві сотні фахівців, попри те, що нині цей об’єкт готовий на 98 відсотків. Залишилося завершити внутрішні оздоблювальні роботи, випробувати автономну газову котельню та власні очисні споруди. Тут є спортивна та актова зали, їдальня, бібліотека, предметні кабінети та майстерні. Неймовірно красивий ландшафтний дизайн і довкола школи. Неабияк радіє новій школі і міський голова Рівного Володимир Хомко. Адже це перший і поки що єдиний навчальний заклад, який здається за період його каденції. Причому зроблений він за всіма сучасними технологіями. 

А в селі Будераж Здолбунівського району нову школу планують здати до свята Миколая, хоча не виключено, що це може статися й раніше, дуже вже цього очікують на цю подію як учні, так і батьки. Фактично - це найстаріший довгобуд в області серед усіх шкіл. Адже зводити навчальний заклад почали ще у 1990 році. З розпадом Союзу будівництво припинили. Потому на 12 років про школу взагалі забули. Натомість 93 дітей навчалися в кількох аварійних приміщеннях, а учні окремих класів їздили у школу в сусіднє село.

Побувавши на будівництві, голова облдержадміністрації переконався, що роботи йдуть за графіком. Новий заклад розрахований на 135 учнів. Є тут просторі класи, предметні кабінети, спортивна та актова зали, їдальня, учительська. Обігріватиме школу автономна котельня, яка працюватиме на відходах деревини (щепі), а це зекономить бюджетні кошти. Аби закінчити довгобуд, із державного бюджету виділено цільову субвенцію в розмірі 11 мільйонів гривень. Нині у Будеражі упорядковують територію біля школи та закінчують внутрішні роботи.

За словами очільника області, до кінця року Рівненщина матиме ще одну новобудову. Йдеться про школу на 340 учнів у селі Берестя Дубровицького району . Загалом голова РОДА переконаний: будь-які об’єкти треба будувати у максимально стислі терміни, у протилежному разі витрати на будівництво непомірно зростають.

Василь Бурченя