Свято молодості та досвіду

Тепла задушевна атмосфера, піднесення, урочистість панували в актовій залі Національного університету водного господарства та природокористування. Привід для цього був дуже гарний – факультет економіки і підприємництва відзначав свій День народження. Це було свято єднання молодості та досвіду, знань та творчих здібностей тих, хто вчиться, і тих, хто навчає. За роки, що минули від дня створення факультету, тут вже склалися свої традиції, є вагомі напрацювання, здобутки та перемоги. Про це та інше наша розмова з деканом одного з найперспективніших факультетів НУВГП - кандидатом економічних наук, доцентом Леонідом Мельником.

- Леоніде Васильовичу, розкажіть, будь ласка, про очолюваний Вами факультет.
- Темпи сучасного життя диктують свої умови для досягнення успіху. Сьогодні ринок праці вимагає від фахівців різних галузей знання економічних процесів, які відбуваються в Україні і світі. І наш факультет іде в ногу з часом. За період свого існування факультет підготував тисячі фахівців, котрі  зробили вагомий вклад у розвиток народного господарства держави. Факультет «Економіки і підприємництва» сягає своєю історією у 1975  рік. Спочатку  він називався інженерно-економічним. Але вже згодом, у 1995 році, враховуючи необхідність управлінської підготовки інженерів усіх спеціальностей, цільової підготовки менеджерів в умовах переходу до ринкових умов господарювання, він був реорганізований у факультет економіки і менеджменту, з якого три роки потому відокремлено факультет економіки і підприємництва. Нині до складу факультету входить чотири кафедри: економічної теорії, економіки підприємства, обліку і аудиту, кафедра фінансів та економіки природокористування. Всі напрями підготовки факультету ліцензовані та акредитовані.
- Як правило, можливість здобути якісну освіту і конкурувати  на вітчизняному та закордонному ринках праці  випускникам  навчального закладу забезпечує висококваліфікований науково-педагогічний колектив.  
- Це так. За цей тривалий час роботи факультету сформувався потужний науково-педагогічний колектив. Серед викладацького складу - 5 заслужених працівників освіти України, 6 академіків, членів-кореспондентів галузевих академій наук України, 9 докторів наук, професорів, 58 кандидатів наук, доцентів. Отож усі студенти, а у нас їх понад дві тисячі, навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр – спеціаліст – магістр, отримують грунтовні знання, які, можна сказати з упевненістю, знайдуть застосування в найрізноманітніших сферах національного господарства.
 - Як оцінюється нині диплом випускників факультету економіки і підприємництва серед роботодавців?
- Авторитет як нашого  навчального закладу загалом, так і факультету досить вагомий. І, як результат, наші випускники затребувані на ринку праці. Багато  із них працюють у промислових та фінансових компаніях,  різноманітних державних і недержавних структурах, організаціях й установах України та за її межами. Хочу наголосити, що чимало залежить від бажання студентів здобувати знання, щоб пізніше застосувати їх на практиці. Отож ми радіємо за наших студентів, які беруть активну участь у конкурсах, олімпіадах, наукових студентських конференціях, на яких яскраво демонструють свою ерудованість, вміння та знання. Це є свідченням того, що навчання дає свої результати.
- Леоніде Васильовичу, які перспективи розвитку факультету?
- Оскільки маємо «повний цикл» підготовки фахівців (бакалавр-спеціаліст-магістр) за всіма напрямами підготовки та формами навчання, завдання перед нами стоїть одне - покращувати вже здобуті результати. Тому в перспективі плануємо  відкриття нових ком’ютерних класів та кабінету, оновлення навчально-методичного забезпечення, нарощування кадрового потенціалу. Над цим і працюємо.
- Що Ви побажаєте студентам і викладачам  факультету?
- Перш за все - міцного здоров’я, терпіння, взаєморозуміння, творчої наснаги у всіх починаннях, впевненості у своїх силах.  Хай кожен день буде щедрим на приємні події та приносить тільки позитив і радість. Не припиняйте вчитися, радіти життю, живіть із надією і вірою у краще майбутнє. Пам’ятайте - життя прекрасне!
• Спілкувалася Ольга Дем’янчук