"Стало гірше усюди": експерти розповіли, як війна РФ з Україною вплинула на життя у світі

Експерти з EIU заявили, що у світі спостерігається рекордне зростання інфляції. 2023 року можливе покращення ситуації, якщо війна України з РФ не "загостриться".

Через війну Росії проти України "Список найдорожчих міст для життя" від Economist Intelligence Unit (EIU) сильно змінився порівняно з 2021 роком. Про це пише видання The Washington Post.

Видання пише, що у зв'язку з війною, яку розпочав президент РФ Володимир Путін, Москва зазнали найрізкіших стрибків у рейтингу серед усіх включених міст. Так, Москва перемістилася з 72-го місця на 37-те. З іншого боку, багато міст Західної Європи стали менш дорогими через ослаблення валюти та економіки, навіть коли ціни на газ та електроенергію різко зросли.

Повідомляється, що найдорожчими містами визнано Нью-Йорк та Сінгапур. На третьому місці знаходиться Тель-Авів, а четверте місце ділять Лос-Анджелес та Гонконг.

За словами журналістів, економісти частково пов'язують глобальну кризу вартості життя з війною в Україні, а також з обмеженнями, що продовжуються через COVID-19 в Китаї, іншими наслідками пандемії. Крім того, серед причин також називають проблеми з ланцюжками поставок, зміни клімату та вплив інфляції, що посилюються.

Керівник дослідження Упасана Датт заявила, що війна в Україні є одним із двох ключових факторів, поряд із пандемією.

"Те, що ми помічаємо, — це перешкоди в ланцюжку поставок, і це сталося лише через війну", — сказала вона.

За словами Датт, у міру ослаблення обмежень, пов'язаних з пандемією, попит на товари, що зростає, зіткнувся з постійними блокуваннями в ланцюжку поставок, що призвело до високого рівня інфляції. Західні санкції, запроваджені проти Росії, посилили впливом геть постачання товарів всюди.

Видання пише, що у звіті задокументовано цей вплив на інші європейські міста, де спроби зменшити залежність від російської енергії призвели до 29-відсоткового зростання цін на газ та електроенергію.

За даними EIU, у всьому світі рахунки за комунальні послуги зросли в середньому на 11%, ціни на автомобілі зросли в середньому на 9,5% у місцевій валюті. У звіті очікується деяке полегшення у 2023 році, якщо ціни на сировинні товари "різко впадуть", за умови, що війна в Україні не загостриться.

Рейтинг "Найдорожчих міст для життя від" EIU

Рейтинг складається щорічно лондонським підрозділом Economist Intelligence Unit (аналітичний підрозділ медіакомпанії The Economist Group). У 2022 році порівнюється вартість життя у 172 містах, аналізуються ціни більш ніж на 200 товарів та послуг, включаючи оренду, комунальні платежі, товари для дому та продукти. Рейтинг зафіксував 8,1-відсоткове зростання інфляції у всьому світі за останній рік. Це найвищий показник з того часу, як EIU почав проводити дослідження майже два десятиліття тому.

За матеріалом Фокус