Сьогодні у Пересопниці - презентація факсимільних копій середньовічних рукописних книг

Це унікальні книги - Реймське Євангеліє ХІ століття та Віденський Октоїх ХІІ-ХІІІ століть, що створювалися на території України, але зараз зберігаються за її межами.

Захід відбудеться сьогодні, 11 березня, о 12 годині в культурно-археологічному центрі «Пересопниця», що в селі Пересопниця Рівненського району.  Презентація реалізується у рамках проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», який втілює київське видавництво «Горобець», повідомляє пресслужба ОДА.

Мова йде про рукописні скарби середньовічної України.

Так, Реймське Євангеліє – це церковно-слов'янський пергаментний рукопис, що є пам’яткою української мови. Він складається з двох уривків від різних книг, які були переплетені разом у 1395 році. Один із них, написаний кирилицею в XI-XIІ століттях, міг походити зі знаменитої бібліотеки Ярослава Мудрого. Другий, написаний глаголицею в XIV столітті, походить із Хорватії. Нині оригінал книги зберігається у місті Реймс, що у Франції.

Віденський Октоїх ХІІ-ХІІІ століть – один із найдавніших зразків універсального богослужбового збірника. Це важливе джерело для дослідження середньовічної української рукописної традиції. Рукопис створювали на Волині. А зараз він зберігається в Австрії - у Віденській національній бібліотеці.

Факсимільні видання цих унікальних рукописів презентують у Пересопниці, що є батьківщиною Української Першокниги – Пересопницького Євангелія.

Довідка: Проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину» покликаний за допомогою видань факсимільного типу зробити середньовічні рукописні пам’ятки, які знаходяться поза межами України, доступними для науковців і всіх, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави.

Фото з інтернет-мережі