Сьогодні православні християни святкують Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з 12 найголовніших свят православної церкви, дата якого не змінюється. За юліанським стилем свято відзначається щорічно 7 квітня.

Це той день, коли Архангел Гавриїл сповістив Пресвяту Діву Марію, що через Неї народиться Життєдавець, і Вона стане Матір’ю Сина Божого, Спасителя світу. Перше слово привітання Архангела Гавриїла до Діви Марії було: «Радуйся». 

І свято Благовіщення є святом великої духовної радості. Радості з приводу надії на спасіння, завдяки непохитній вірі в Бога і в Його безмежну любов до людства: «Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3: 16).

Завдяки Діві Марії Син Божий відновив союз між небом і землею, між Богом і людиною. Ще один важливий аспект Благовіщення: без участі людини спасіння було б неможливим. Господь без волі людської, лише однією Своєю силою ззовні не звершує нічого. Він спасає нас Своєю благодаттю – але за нашою участю та співдією. І про це ми маємо завжди пам’ятати. 

Гріх увійшов через те, що людина не послухала голос Божий, а спасіння стало можливим, через смирення та свобідне прийнятя Божої волі. Це заклик до кожного з нас, адже Бог дарував нам цінний дар свободи, і від нас залежить: приймати чи відмовляти.

І сьогодні, попри всі страшні випробування та скорботи, які випали на долю нашого народу, ми маємо вірити в те, що дуже скоро теж отримаємо радісну, благу і добру звістку про нашу перемогу над агресором. Заради цього ми тримаємося, боремося і не здаємося.   

Молімося до Пресвятої Богородиці, нашої найпершої Заступниці, Непереможної Воєводи, благаючи Її про заступництво і допомогу! Вірмо: добро утвердиться, а зло обов’язково буде покаране.  

 

ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦЕ, СПАС НАС!

 

Рівненська єпархія Православної Церкви України