Сьогодні номінальна субота

Сьогодні остання в часі Великого посту родинна поминальна субота. Це ще одна від нас живих, посилена молитва за наших родичів, ще одна можливість зустрічі живих з померлими. Відправа починається з вечора п'ятниці спеціальною поминальною службою - парастасом.

Парастас означає - клопотання. Вся повнота Церкви молиться перед Господом за своїх від віку спочилих братів і сестер. Святі Отці Церкви від заснування її поминали померлих, своїх батьків і близьких. Панахиди служили ще в катакомбній Церкві, коли перші християни були гнані в Римській імперії. І слово панахида в буквальному перекладі з грецької мови означає служіння вночі. Коли Церква стала вільною, то панахида вийшла з катакомб і стала службою за спочилих. 

Родинною або батьківською ж субота називається тому, що батьки ближче за всіх до своїх дітей. А поминають раніше тих, хто ближче по плоті. Звичайне поминання починається з покійних батьків, віруючі моляться за тих, що народили їх, прародичів, тому поняття батьківська субота пов’язане з кровними узами. Близькі йдуть в світ інший з пристрастями, пороками, гріхами, тому православні в ці дні поминання особливо моляться і просять в Ісуса Христа, щоб він помилував їх. У храми приносять милостиню та пишуть поминальні церковні записки з іменами покійних. Самі покійні вже не можуть нічого для себе вимолити, вони можуть молитися за живих, але не за себе. 

У ці дні особливо пам’ятаємо, що Бог є джерелом любові, Він завжди відповідає на прохання: "Господи! Згадай їх і пробач їм гріхи, вільні і невільні, даруй їм Царство Небесне". 

Відомий афонський святий - преподобний Паїсій Святогорець говорив, що найкраща допомога померлим - це їх поминання на богослужінні. "Заупокійні служби - це найкращий адвокат за душі покійних. Заупокійні служби мають таку силу, що можуть навіть вивести душу з пекла...".

Разом з близькими та родичами, згадаймо в молитвах імена всіх загиблих українських військових та невинно вбитих мирних громадян України під час російсько-української війни. Пам'ятаймо, що християнин повинен молитись не лише за живих, а й за померлих. У Бога немає чужих. Всі ми рівні.

Упокій Господи, спочилих рабів Твоїх!

Рівненська єпархія Православної Церкви України