Скільки пропрацює мобільний зв’язок у разі блекауту: коментар голови Держспецзв’язку

Оператори зв’язку повинні забезпечити роботу обладнання протягом щонайменше трьох днів після відключення електрики.

У разі блекауту внаслідок обстрілів інфраструктури національний телемаратон та п’ять центральних радіокомпаній України продовжуватимуть мовлення ще як мінімум три доби. У свою чергу мобільні оператори також будуть зобов’язані надавати послуги мобільного зв’язку до трьох діб після припинення подачі електроенергії. Про це повідомив голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

У FM-діапазоні українці зможуть отримувати основну інформацію про те, що відбувається. Щиголь порекомендував жителям країни придбати додаткові радіоприймачі з широким спектром роботи та комплектом резервних джерел живлення. Глава Держспецзв’язку також повідомив, що після попередніх атак в Україні не працювало 45% GSM-вишок мобільних операторів. На даний момент по всій країні функціонує 82% вишок мобільного зв’язку.

“Більшість базових станцій операторів зарезервовані акумуляторами, але коли зникає світло всі з wifi-мереж, які також не працюють, переходять на базову станцію, – і там, де є резервування на 2 години, вона працює пів години”, – додав він.

Надалі мережі мобільного зв’язку по можливості з’являтимуться і на території “Пунктів незламності”.