Сира Погоня під загрозою: біля унікального заповідника продали 600 гектарів землі для видобутку бурштину

Із цього приводу днями Рівненський природний заповідник скликав позачергові збори Науково-технічної ради!

Основне питання зборів: ЗАГРОЗА ВТРАТИ БОЛОТНОГО МАСИВУ СИРА ПОГОНЯ Рівненського природного заповідника, який крім цього є Рамсарським угіддям (UA-2274. Болотний масив Сира Погоня), ІВА (Важлива орнітологічна територія UA008) та територією Смарагдової мережі.

"15 березня 2023 року на Prozorro була продана ділянка Єльне-1, площею близько 600 га, яка знаходиться на території Рокитнівської ОТГ Сарненського району для подальшого видобування на ній бурштину. Дана ділянка розташована за 200 м від території масиву Сира Погоня і розробка родовища на ній матиме негативний і незворотній вплив на торфове болото «Сира Погоня», йдеться на сторінці у Фейсбук Рівненський природний заповідник Nature Reserve Rivnenskyi. - Це ставить під сумнів виконання державою природоохоронних зобов’язань перед ратифікованими в Україні конвенціями - Рамсарською та Бернською, та впровадження стратегії розвитку ПЗФ щодо збільшення площі заповідних територій, а також виконання зобов’язань щодо входження України в Євросоюз.

На нараді було обговорено дорожню карту наших спільних дій з науковцями, інституціями Академії наук, природоохоронними громадськими організаціями та представниками територіальних громад.

Частина болотного масиву Сира Погоня Фото: Марія Юсковець

Рішенням було звертатися до секретаріатів Рамсару та Бюро Постійного комітету Бернської конвенції щодо загроз угіддю та до інших органів державної влади, які прийняли такі бездумні рішення щодо знищення болота. Це підриває репутацію України перед міжнародними організаціями, які націлені на збереження та відновлення болотних екосистем регіону.

Крім того, в умовах війни болота є природними кордонами та бар’єрами у боротьбі з просуванням ворожих військ."

Найковці і природоохоронці закликають  всіх небайдужих до розголосу цієї ситуації та не допустити видобутку бурштину на даній ділянці!