Що треба знати про вакцинацію всім батькам, щоб захистити дітей від страшних хвороб

Війна наближає хвороби до наших дітей, саме тому зараз як ніколи важливо захистити їх від інфекцій. Про те що хвилює рівненських батьків та з якими запитаннями вони найчастіше звертаються до лікарів – розмовляємо з педіатринею Іриною Нагорною з Рівного.

Навіщо немовлят вакцинують ще в пологовому будинку?

Батьки часто питають навіщо щеплювати дитину ще в пологовому — дитинка ще ж ні з ким, крім родини, не контактує, не відвідує місця скупчення людей. Насправді ж дитина починає контактувати з величезною купою людей щойно покидає пологовий будинок: дитину підіймають у ліфті до квартири, хоч-не-хоч наступає мить, коли мама заходить з малюком в магазин чи аптеку, а ще на додачу планові огляди у лікарів у поліклініках, довгоочікувані зустрічі з родичами. Як би батьки не намагалися, але дитина від народження контактує з людьми, а відтак і зі збудниками хвороб.

Саме тому у пологовому будинку одразу після народження або на другий день малюку роблять два надзвичайно важливих щеплення: проти туберкульозу (БЦЖ) та проти гепатиту B.

У нас у країні велика кількість людей має туберкульоз, не всі з них, знають про це, а тому зустріти в поліклініці чи аптеці хворого, який буде кашляти біля дитини абсолютно реально. У малих дітей туберкульоз викликає системні порушення в організмі.

Гепатитом B дитина може заразитися під час маніпуляцій, коли порушується цілісність шкіри: це і хірургічні втручання, і стоматологічні, які рано чи пізно, трапляються. Ця хвороба часто протікає безсимптомно аж до моменту, коли виникають тяжкі порушення здоров'я, як-от рак печінки.

Дитина дуже “хвороблива” – що не місяць, то застуда. Чи можна щеплювати таку дитину?

Необхідно! По-перше, застуда з нежитю чи кашлем із температурою до 38 градусів не є протипоказом до щеплення. А навіть якщо гарячка вище ніж 38 градусів — то це лише тимчасовий медвідвід від вакцинації. По-друге, саме діти з когорти тих, які часто хворіють на ГРВІ, мають ускладнення у вигляді бактеріальних інфекцій, наприклад, пневмоній, які потребують лікування антибіотиками. У більшості випадків причиною цього є пневмокок, від якого є вакцина. На своєму досвіді скажу, що ті діти, які часто хворіли на застуду з ускладненнями, після щеплення від пневмокока реально перестають хворіти часто і з тяжкими ускладненнями.

Наша сім’я веде здоровий спосіб життя, ми загартовуємося, приймаємо вітаміни — нам інфекції не загрожують, бо маємо сильний імунітет.

Ні, це не так. Загартовування чи часникова вода не врятують ні від інфекцій, ні від ускладнень від хвороб.

Що робити, якщо дитина пропустила чергову дозу планового щеплення? Чи треба розпочинати курс вакцинації заново?

Ні, не треба. У більшості випадків ви просто продовжите щеплюватися за схемою, яку вам підбере лікар. Тому якщо таке трапилося, а зараз чимало дітей пропустили щеплення через війну, то якнайшвидше зверніться у найближчий медзаклад, щоб надолужити та захистити свою дитину.

Як зробити щеплення, якщо ми не маємо декларації з лікарем?

Просто прийти у найближчий медзаклад і записатися на вакцинацію. Декларація для цього не потрібна. Ваша дитина так само отримає безкоштовно гарантовані державою щеплення.

Які інфекційні хвороби, проти яких треба щеплюватися, зараз є в Україні?

Всі, проти яких треба робити щеплення. На жаль, у нашій країні ще немає 95-97% вакцинованих людей, коли формується колективний імунітет і хвороба перестає поширюватися. Тому у нас є кір і цього року очікується черговий спалах цієї небезпечної хвороби, є паротит, дифтерія, фіксувався випадок менінгококу. Я вже мовчу про ротавірус, вітрянку, грип — діти масово хворіють на ці інфекції і нерідко з ускладненнями такої сили, що потім роками намагаються відновитися.

Отримати щеплення можна у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

На зображенні може бути: 1 особа, окуляри та у приміщенні