Що слухати на свята: альбом українських автентичних колядок

Українці завжди любили колядувати та щедрувати. Своїми обрядовими піснями, виконаними в унікальній техніці багатоголосся, вони бажали господарям добробуту, здоров’я і гарного врожаю. Щоб зануритись у традиції, пропонуємо послухати альбом українських народних обрядових пісень "Українське різдвяне багатоголосся", який спеціально до свят випустили Hey Guide.

Джерело VOGUE

Про ідею

Ініціаторки цього альбому – засновниці курованого гайду Києвом Hey Guide Настя Івченко та Женя Каганович. Дівчата впевнені: український традиційний спів не тільки гідний нашої уваги та захоплення, а ще й має бути досліджений сучасними поколіннями українців. Цей альбом народився, аби популяризувати традиційну пісенну культуру і відтворити старовинну музику, штучно замінену радянськими чи західними аналогами.

Настя Івченко та Женя Каганович

До "Українського різдвяного багатоголосся" увійшли 13 композицій самобутніх фольклорних гуртів і виконавців, серед них такі відомі, як "Древо", "Божичі" та "Червона калина".

Щоб записати спів колядників, команда вирушила в експедицію Україною

"Під час роботи над альбомом ми записали частину колядок у Києві. Також мали дві експедиції – в село Крячківку, що на Полтавщині, де ми записали легендарний ансамбль "Древо", і в село Лука на Київщині, до фольклорного колективу "Червона калина", – розповідають Настя Івченко та Женя Каганович. – У кожного регіону є свої особливості співу. Буває і так, що одна й та сама пісня в залежності від регіону може трохи відрізнятися словами, мовою, діалектизмами. Народна пісня – це буквально фіксація справжнього життя людей, їхніх звичок, побуту, впливу різних культурних явищ, географії. Життя різним було, тож відповідно і пісня відрізняється. Якби був час, ми би обов’язково попросили можливості записати Домініку Чекун, абсолютно унікальну виконавицю з Рівненщини. В Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях так само є дивовижні автентичні виконавці. Будемо продовжувати та популяризувати їхню традицію".

Експедиція українськими селами

Настя Івченко та Женя Каганович розповідають: традиції зберігаються, а народна пісня знаходить своє продовження і серед молодого покоління. "Поки це не таке поширене явище, але з тих, кого ми залучили – більшість молодих: "Божичі", "Вільце", "Гуляйгород", Олексій Заєць. Це молодь і люди середнього віку, які живуть народною піснею. Надзвичайно теплою була поїздка в село Лука на Київщині, в гості до фольклорного колективу "Червона калина". Він був заснований ще у 1986 році та сьогодні складається з восьми учасниць віком від 65 до 82 років. Спочатку під час запису виконував пісні лише основний склад, але потім до них доєдналися чотири молоді односільчанки. Це було неймовірно. Так чудово було спостерігати культурне злиття різних поколінь в нашій неперевершеній народній пісні. Таке хочеться в житті побачити і почути ще не раз!"

Експедиція українськими селами

Українська святкова музика має звучати

Разом із Hey Guide над альбомом працювала Вероніка Селега, співзасновниця громадської організації "Бібліотека майбутнього". Традиційний спів – давня любов Вероніки, яка з осені 2021 року долучилася до ансамблю автентичної музики "Божичі". Якщо ви не знайомі з творчістю "Божичів", то варто послухати пісню "Зоре моя вечірняя" на слова Тараса Шевченка та подивитися відео. Кліп було створено до Дня Незалежності спільно з волонтерською організацією Repair Together. "Божичі" зняли його у звільнених від окупації селах Чернігівської області.

Вероніка Селега

Вероніка, яка завдяки "Божичам" реалізувала свою давню мрію – співати автентичні українські пісні – впевнена: популяризувати український традиційний спів – завдання кожного українця. "Jingle Bells та всі його товариші обов’язково мають бути, але якщо звернути увагу на присутність української пісні у просторі та порівняти з іноземними аналогами, то нема чого порівнювати. Українська святкова музика дуже рідко з’являється. Є і хороші тенденції – повністю зникла російська попса. Створювати нове і діставати з традиції український існуючий контент – наше колективне завдання".