Що гірше — "Іскандер" чи "С-300": відповідає сапер з Харкова Ігор Овчарук

РФ переробила ракети "С-300", щоб вони вибухали не в повітрі, а били в наземну ціль. Українські фахівці вивчають, що саме росіяни змінили.

Про це в інтерв'ю Суспільному розказав начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук.

"Ракети – це "Іскандер", "Калібр", "C-300". "Ураган" і "Смерч" належать до реактивних ракет і менш точні, але вони меншої дальності, тому, на мій погляд, їх застосовують більше для того, щоб налякати мешканців Харкова, щоб люди почали панікувати, більше говорити про завершення війни чи ще щось", — каже Овчарук.

"Іскандер" — ракета дорога, і її використовують дуже рідко, тому що це, насправді, великі затрати для Росії використовувати просто так "Іскандери". Відрізняються потужністю вибухівки в головній частині, складністю спіймати. "Іскандер" набагато сучасніша ракета, яка має датчики хибної цілі, так називають їх, теплові пастки відстрілює, тобто вона збиває усі об’єкти, які хочуть її спіймати. Робить похибку", — пояснює Овчарук.

Робота саперів на території Харківщини, літо 2022 року. Фото: facebook.com/ICHDRR

"С-300" — це просто ракета. Сьогодні вона росіянами перероблена, тому що взагалі "С-300" першочергово була для захисту повітря. Ракета "земля-повітря". Фахівці намагаються встановити, що було в ній змінено, тому що вона має з самого початку вибухати в повітрі, і коли вона вибухає в повітрі, вона робить хмару з уламків, які в ній вже вкладені. В цьому випадку у нас багато питань, як це так відбувається, що ракета влучає в ціль, вибухає безпосередньо всередині цілі від контакту", — розповідає сапер.

Що гірше — "Іскандер" чи "С-300"?

Без різниці. Якщо буде пряме потрапляння в будівлю, хоч "Іскандер", хоч "С-300" зруйнує повністю все.