Серед 12 класиків літератури, імена яких увійшли у календар 2020, двоє проживали на Рівненщині

Команда проекту ЇS-Shop створила календар із зображеннями українських письменників-класиків. У календарі 12 місяців та 12 авторських ілюстрацій Нати Сороки, пише Літакцент.

Проект має на меті зруйнувати стереотипи довкола української літератури та наблизити творців слова до нас сучасних.

Серед 12 письменників – 6 жінок та 6 чоловіків. Організатори проекту намагалися витримати гендерний баланс, аби уникнути стереотипу про відсутність в українській літературі жіночих імен, окрім Лесі Українки.

Кожна ілюстрація унікальна та особлива, як і кожен митець: січень – Василь Стус, лютий – Ольга Кобилянська, березень Василь Симоненко, квітень – Леся Українка, травень – Валер’ян Підмогильний, червень – Олена Теліга, липень – Євген Плужник, серпень – Марко Вовчок, вересень – Майк Йогансен, жовтень – Олена Пчілка, листопад – Валер’ян Поліщук, грудень – Наталя Кобринська.

«Хтось з них зашорений стереотипами, хтось взагалі незнаний багатьом українцям. Ми хочемо, щоб їх бачили, знали, згадували, чули і читали, тому власне на кожній ілюстрації є цитата письменника/письменниці. А раптом хтось зачитає і не зможе зупинитися», – зазначають організатори проекту.

Серед письменників, імена котрих увійшли до календаря, на Рівненщині  в селі Більче Демидівського району народився Валер’ян Поліщук. Обласну літературну премію імені В.Поліщука вручають місцевим письменникам упродовж багатьох років, вшановуючи таким чином репресованого земляка.

Відома українська поетка Олена Теліга теж у роки Другої світової жила в Рівному, про яке залишила спогади: "Я особисто своїм побутом тут задоволена. Я тут писала статті до “Волині”, познайомилася з редакторською працею..., я тут добре підживилася..., отже навіть хвилююся, що вже в мене спідниці затісні... Мої  статті подобаються, мені багато людей казало, що часто питаються, чи в цьому числі є моя стаття, а я задоволена, що можу писати кожного тижня і “получається” не зле... Отже Рівне для мене було такою ідилічно-гоголівською вставкою на моїй дорозі до Києва”.