Роздача повісток — це не призов: у ЗСУ пояснили, навіщо українців викликають у військкомати

У 90% випадків військовозобов'язаних не відправляють у армію, а просто уточнюють дані для ведення обліку.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач пояснив, як відбувається мобілізація та навіщо українцям роздають повістки на вулицях. Він дав інтерв'ю телеканалам ICTV та "UA: Перший".

За словами Романа Горбача, людей, яким видають повістки на пляжах, блокпостах, вулицях чи в інших публічних місцях, не обов'язково одразу забирають служити й відправляють на передову. Лише в поодиноких випадках центри комплектування (колишні військкомати) відразу призивають чоловіка в армію, якщо він відповідає вимогам.

"Роздача повісток не означає, що військовозобов'язаного громадянина відразу призивають до лав Збройних сил або інших військових формувань. У 90% і навіть більше — це зовсім не так, повістки, перш за все, роздають, щоб громадянин з'явився до територіального центру комплектації і начальник цього центру зміг уточнити його військово-облікові дані, стан здоров'я", — заявив Роман Горбач.

Представник ЗСУ спростував думку, що повістки можуть вручати як покарання, наприклад за порушення правил дорожнього руху. Правоохоронці не можуть видати документ, який гарантує швидкий призов громадянина — це можливо лише після уточнення даних і проходження медогляду.