Рівнерада виграла апеляцію щодо плану територій берега Басового Кута

Після програшу в адмінсуді Рівнерада виграла апеляцію у Львові щодо детального плану територій (ДПТ) правого берега Басівкутського водосховища. Про це 27 листопада повідомив головний архітектор Рівного Дмитро Котляров. Сторона позивача розглядає можливість оскарження.

Джерело Рівне.Суспільне.

Що передбачає сам план

Детальний план територій правого берега Басівкутського водосховища передбачає впорядкування території від вулиці Чорновола до водойми.

У детальному плані передбачили можливі варіанти забудови ділянки площею майже 80 гектарів, частина якої перебуває у рекреаційній зоні. Він, задумом авторів, потрібен для того, щоб врегулювати питання хаотичної забудови.

Серед варіантів впорядкування території – виділення 1,2 га під дитсадок, заборона будівництва у зоні Р3, розширення та впорядкування вулиць, облаштування коридорів під інженерну інфраструктуру, водовідведення та каналізації.

Виграш апеляції. Позиція головного архітектора

Головний архітектор міста Дмитро Котляров повідомив: виграш апеляції означає, що ДПТ правого берега Басів Кута чинний і всі пункти діють. Зокрема, у дописі на Facebook-сторінці він зазначив:

– Межі парку фіксуються, набережна та зелені коридори реально захищені від будь-якого будівництва. Введена зона Р-3 без забудови.

– Існуючі приватні земельні ділянки, що значно раніше віддані під забудову, мають забудовуватися не хаотично, натиканими псевдоспортклубами чи котеджами без мереж, а відповідно до пропрацьованого плану, що балансує інтереси всіх.

– Дитячий садочок, а не черговий псевдо-готель чи спортцентр, там має зарезервовану та захищену територію.

Реконструкція вулиці Чорновола, що вже розпочата етапом планування, буде відбуватися чітко та зрозуміло, необхідні рішення по додаванню перехресть, зайві виїзди, перенесення зупинок громадського транспорту, велоінфраструктура ті інші речі, передбачені в ДПТ правого берега, будуть реалізовані. Територія матиме чітку структуру з вулиць.

– Проект реконструкції парку “Припляжного” буде далі рухатись і, можливо з весни, ми побачимо перші етапи реалізації".

Позиція позивача

Депутат Рівнеради, адвокат Микола Бляшин – один з тих, хто виступав проти розробленого плану ДПТ та зауважував: він суперечить генплану, його розробили з порушенням закону і прийняли з порушенням процедури. У планах Миколи Бляшина – оскаржувати рішення у Верховному суді.

"Восьмий апеляційний адміністративний суд задовільнив скаргу Рівненської міської ради та Рівнеінвестпроєкту та скасував рішення Рівненського окружного адміністративного суду. Далі – чекаємо з нетерпінням на мотивацію суддів і спільно з Генеральною прокуратурою України йдемо у Верховний суд шукати справедливості та права", – прокоментував рішення суду Микола Бляшин.

Довідково

  • Ще 18-го жовтня 2018 року Рівненська міська рада прийняла рішення № 5129, згідно з яким надала управлінню містобудування та архітектури дозвіл на розроблення детального плану території правого берега Басівкутського водосховища орієнтовною площею 80 га у комплексі із внесенням змін до діючого детального плану території на вулиці В’ячеслава Чорновола відповідно до містобудівної документації, генерального плану та плану зонування міста.
  • Після громадських обговорень, 17 грудня 2019 року, Архітектурно-містобудівна рада рекомендувала план на подальший розгляд сесії Рівнеради. Документ декілька разів розглядали на засіданнях постійних комісій, а також на "Дні депутата". Обговорення супроводжувалося емоціями. Міські депутати на сесії обговорювали його понад годину.
  • У червні 2021 року Рівненський окружний адмінсуд скасував детальний план територій правого берега Басівкутського водосховища. Тоді архітектор та співавтор цього документу Дмитро Котляров повідомив, що наполягатиме на апеляції.