Рівненські аудитори виявили на комунальному підприємстві порушень та недоліків на мільйони гривень

Управлінням Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області проведено державний фінансовий аудит діяльності Комунального підприємства «Здолбунівкомуненергія» Здолбунівської міської ради за період з 01.01.2019 по 31.03.2022 і встановлено порушень та недоліків на загальну суму 14,5 млн грн,  з них  сума непродуктивних витрат, що призвели до втрат ресурсів, становить понад 10 млн грн та на 4,4 млн грн – непродуктивних витрат, що можуть призвести до втрат.

Під час проведення контрольного заходу спеціалісти виявили, що значна зношеність тепломереж та обладнання, не впровадження енергоощадних технологій та нових інвестиційних проєктів, спрямованих на оновлення основних фондів, через недостатність обігових коштів підприємства, призвела до наявності понаднормативних втрат теплової енергії в мережах та додаткових витрат матеріальних ресурсів, що не покриваються затвердженими тарифами. В результаті, підприємством понесено непродуктивних (зайвих) витрат на оплату природного газу на загальну суму 9,7 млн грн, які не сприяють ефективній його роботі та призводять до збільшення збитків.

Через несвоєчасні розрахунки споживачів за надані послуги з теплопостачання та не проведення підприємством належної претензійно-позовної роботи щодо її погашення, відбулося відволікання 257,6 тис. грн фінансових ресурсів КП «Здолбунівкомуненергія» в дебіторську заборгованість, що призвело до непродуктивних (зайвих) витрат на оплату штрафних санкцій на суму 257,6 тис. гривень.

Недотримання підприємством встановлених норм питомих витрат палива на одиницю (Гкал) виробленої теплової енергії призвело до перевитрат природного газу та, як наслідок, непродуктивних (зайвих) витрат на оплату додаткового обсягу природного газу на 171,9 тис. гривень.

 Проведений аудит виявив ряд недоліків, які у майбутньому можуть негативно вплинути на фінансово-господарську діяльність підприємства. Так, спеціалісти з’ясували, що невиконання умов господарських договорів з АТ «НАК «Нафтогаз України» в частині вчасного проведення розрахунків з незалежних від підприємства причин, може призвести до непродуктивних (зайвих) витрат фінансових ресурсів на 3,5 млн гривень.

Керівництво підприємства недостатньо вживало заходів щодо своєчасного стягнення дебіторської заборгованості за спожиті послуги теплопостачання, що призвело до спливу строків її стягнення, тобто до допущення втрати боржників (161 абонент) в зобов’язаннях на загальну суму 947,1 тис. грн, та в майбутньому призведе до втрат фінансових ресурсів на дану суму.

З огляду на результати аудиторського дослідження, фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області надали низку пропозицій щодо усунення недоліків та підвищення ефективності роботи підприємства.