Рівненщина в лідерах по зростанню будівництва житлової нерухомості та інженерних споруд

Уродовж січня-березня 2021 року на будівництві негативно позначалася пригнічена інвестиційна активність з боку держави. Слабкою також була інвестиційна діяльність з боку підприємств реального сектору через запровадження систематичних карантинних заходів в окремих регіонах. Локдаун обмежував можливість розширювати та оновлювати площі виробничої та комерційної нерухомості. Інформує видання UA.NEWS.

Водночас позитивним чинником стало очікування щодо зростання іпотечного кредитування через реалізацію програм з іпотечного кредитування та фінансового лізингу житла. Це сприяло нарощуванню будівництва житлової нерухомості, відтак у січні-березні 2021 року (п/п), індекс будівельної продукції скоротився на 12,3% (у січні-березні 2020 року він становив -4,5%). Про це повідомляла пресслужба Мінекономіки.

Як стало відомо, будівельна галузь у квітні продовжила зростання – проти показників березня 2021 року індекс будівельної продукції становить – 111,3%. Про це повідомляє Держстат.

Ми вирішили висвітлити основні аспекти поступу відновлення будівництва та перспектив розвитку галузу.

Виробництво будівельної продукції в січні-квітні 2021 року

У квітні 2021 року виробництво будівельної продукції зросло. Про це повідомляє Держстат.  Згідно з даними відомства у квітні 2021 року сезонно скоригований індекс будівельної продукції у порівнянні з березнем 2021 року становив – 111,3%. Індекс будівельної продукції скоригований на ефект календарних днів у порівнянні з квітнем 2020 року – 110,2% (таблиця 1).

Таблиця 1 – Індекси будівельної продукції за видами, %

Джерело: ДССУ.

За період січня-квітня 2021 року у порівнянні із січнем-квітнем 2020 року індекс будівельної продукції склав 94,7%, йдеться у повідомленні Держстату.

Рисунок 1 – Індекси будівельної продукції (у % до відповідного періоду попереднього року, наростаючим підсумком)

Джерело: ДССУ.

Обсяг виробленої будівельної продукції (виконаних будівельних робіт) підприємствами України у січні-квітні 2021 року становив 39,8 млрд. грн.

Таблиця 2 – Обсяги виробленої будівельної продукції за видами

Джерело: ДССУ.

У січні-квітні 2021 року нове будівництво становить 42,7% від загального обсягу виробленої будівельної продукції, ремонт (капітальний та поточний) – 29,1%, реконструкція та технічне переоснащення – 28,2%.

Фактори, які визначали динаміку будівництва

Упродовж звітного періоду найбільш вагомий з-поміж факторів, які стримували випуск будівельної продукції є низький рівень державних інвестицій. Зменшення обсягів інвестиційних вкладень є наслідком запровадження карантинних обмежень в окремих регіонах.

Коронакриза обумовила інвестиційну паузу у більшості підприємств реального сектору в умовах запровадження систематичних карантинних обмежень в окремих регіонах. Нагадаємо, у 2020 році (п/п) обсяг капітальних інвестицій зменшився на 38,2%, у т. ч. засвоєних  у промисловості – на 43,6%, сільському, лісовому та рибному господарстві – на 45,3%, у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності – на 43,2%.

На тлі зростання цін проміжних матеріалів негативно позначилися зростання витратності будівельних робіт. Також на випуску істотно позначилося очікування пожвавлення іпотечного кредитування внаслідок реалізації програм з іпотечного кредитування та фінансового лізингу житла (обсяги житлового будівництва зросли на 1,4% у відповідно).

В підсумку варто зазначити, у січні-квітні 2021 року (п/п) зростання спостерігалося лише в 7 регіонах, найбільше – у Хмельницькій обл. (30,1%) Рівненській обл. (25,9%), Тернопільській обл. (32%), Волинська обл. (11,4%), Донецька обл. (8,1%), Харківська обл. (9,4%), Київська обл. (5,1%).

Суттєве зростання у Хмельницькій, Тернопільській та Ровенській областях  пов’язано, передусім  з будівництвом житлової нерухомості та інженерних споруд (інфраструктурні та промислові об’єкти та ін.). Найбільше скорочення випуску Держстат фіксує у Чернівецькій області (на 50% у січні-квітні 2021 року).

Наразі забудовники не поспішають реалізовувати нові проєкти, особливо об’єктів економкласу, попит на які продовжує падати. Відтак цілком імовірно, що упродовж 2021 року кількість нових об’єктів на ринку, у порівнянні минулим роком, може скоротитися щонайменше на 30%.

Прогнозують, що у 2021 році попит переважно буде концентруватися на об’єктах нових якісних форматів житла. Реалізація таких проєктів будівництва розрахована на 3-7 років з поетапним будівництвом 2-3 пускових черг за умов практично завершеного будівництва першої черги.

Діденко Сергій