Ринок нерухомості у Рівному

Доступ до реєстрів, якими користувалися рієлтори під час купівлі і продажу, відновили, тож ринок нерухомості знову запрацював. Як він змінився під час війни, як вплинула поява переселенців та яка нині цінова політика, в етері Українського радіо Рівне розповів член національної Ради асоціації фахівців з нерухомості України Олександр Ляшук.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Перші два місяці з початком широкомасштабної воєнної агресії Росії проти України роботу реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, зупинили задля безпеки та захисту даних. З початку травня їх знову відкрили, повідомив Олександр Ляшук.

"Вже на кінець травня у нас були перші угоди купівлі-продажу. Деякі із них були ті угоди, які починалися ще в лютому, але також є і нові угоди, в яких люди купували квартири. Здебільшого це був сегмент однокімнатних або недорогі будинки. Відсотків 70-80% вдалося завершити, те, що було почато і під завдатком", — зазначив він.

Серед причин, чому деякі угоди не завершили, стала неможливість виписати і прописати особу через закритий демографічний реєстр.

"Покупці не хотіли купувати ринок нерухомого майна з прописаними людьми. 16 червня запрацював демографічний реєстр і ЦНАП почав ставити та знімати з реєстраційного обліку. Це позитивна новина, вона сприятиме більшій активності. Покупці не будуть боятися купувати квартиру", — повідомив пан Ляшук.

На ринок нерухомості вплинули і вимушені переселенці. Особливо великий попит, за словами рієлтора, відчули на початку березня. За його словами, це спричинило здорожчення на оренду житла і вона зросла на 25-30%. Нині ж попит зменшився і стабілізувався.

"Рієлтори зважали на фінансові можливості людей. Хто мав можливість винаймати платне житло за реальні кошти — він знімав таке. Якщо люди казали, що можуть винаймати житло лише за комунальні послуги — ми шукали таке житло і таких людей. Ми постійно спілкувалися з місцевим населенням, аби вони не підвищували ціни", — додає Олександр Ляшук.

Оренда середньої вартості однокімнатної квартири, за словами рієлтора, залежить від стану оселі, району і поверху. Ціна коливається від 4 до 7 тисяч гривень. Двокімнатна квартира на вторинному ринку — від 5 тисяч до 8, трикімнатна — від 7,5 до 11 тисяч в місяць, плюс комунальні послуги.

"У сегменті вторинного ринку в нас залишилися довоєнні ціни в Рівному. Вони суттєво не піднялися і не впали. Єдине, що може впливати, це якщо людині дуже потрібно продати, вона трошки робить знижку, скидає 7-10%. Якщо немає таких обставин, ми працюємо практично по довоєнним цінам на вторинному ринку", — зауважує Олександр Ляшук.

За його прогнозами, ціни на первинному ринку нерухомості будуть зростати, адже вартість будівництва теж росте.

"Ми бачимо, що є загрози військові з боку наших сусідів і це впливає на прийняття рішень щодо купівлі. Ми бачимо, що люди, які переїхали з інших районів, вивчають ринок, аналізують, оглядають і вони обережно ставляться до купівлі. Я думаю, що тільки як будуть позитивні новини у сфері військової агресії і ми будемо йти все більше до перемоги, ринок буде все більше відновлюватися", — стверджує рієлтор.