РФ почала бити з С-400 ракетами 48Н6ДМ по містах: звідки б`ють, загроза та протидія

Армія РФ під час чергового терористичного удару по Україні використала зенітні ракетні комплекси С-300 та С-400, зокрема під їх удар потрапив Київ, про це офіційно повідомлено Командуванням Повітряних Сил України.

Водночас Defense Express з власних джерел отримав фото уламків цих зенітних ракет, які дозволяються без жодних варіантів їх ідентифікувати, як 48Н6ДМ через нанесені маркування. І попри те, що раніше ворог вже неодноразово застосовував ракети від С-300, мова йшла про ракети 5В55, які мають меншу дальність польоту та меншу бойову частину.

Ракета 48Н6ДМ, яка не знаходиться на озброєнні ЗСУ, має більшу бойову частину, а головне - дальність польоту. Для 5В55 дальність ураження повітряних цілей становить до 75 км, а вага бойової частини - 133 кг. У 48Н6ДМ - 250 км та 180 кг відповідно.

Пусковим районом для пуску ракет 48Н6ДМ з С-400, з максимальною долею вірогідності, є територія білоруського аеродрому "Зябровка", який знаходиться під Гомелем, всього у 20 км від кордону з Україною. Саме цей аеродром у Білорусі вже офіційно фігурував як пусковий район С-300 для ударів по наземних об'єктах у Чернігівській області.

Враховуючи важливість інформації, мета якої довести, що тепер нехтувати сигналами повітряної тривоги стало у рази небезпечніше, головні аспекти викладаємо у текстовій версії:

Доведена дальність пуску 48Н6ДМ у ролі ракети "земля-земля" становить від 230 км і це показник можливо вважати "від". Ця зона ураження дозволяє тримати під прицілом з території Білорусі не тільки столицю України, але й такі міста, як Житомир, Рівне, Луцьк та Львів.

Раніше, через використання рашистами ракет 5В55 з доведеною дальністю пуску по наземних цілях у 120 км, всі ці міста не перебували у зоні ризику. 120 км з "білоруського напряму" дозволяло тримати армії РФ у прицілі лише міста на умовній лінії Ковель-Сарни-Коростень.

Тепер з огляду на останній удар, а також те, що й серед уламків ракет, які ворог застосував ще у грудні також були знайдені елементи ракет 48Н6ДМ, ворог почав систематично використовувати й новіші та далекобійніші ракети вже від С-400.

Важливо зазначити, що використання зенітних ракет для ударів по землі передбачає їх пуск за балістичною траєкторією. І їх перехоплення потребує комплексів протиракетної оборони, таких як Patriot PAC3 з кінетичними перехоплювачами MSE. Чому так, детально пояснено в окремому матеріалі стосовно різниці між протиракетною та протиповітряною обороною.

Також треба зважити на величезну максимальну швидкість ракети 48Н6ДМ - 2,5 км/с. Таким чином політ на 230 км складає орієнтовно декілька хвилин. Все це потребує адекватної реакції на сигнал повітряної тривоги.

Враховуючи механізм наведення ракети 48Н6ДМ, який, як і у 5В55 - радіокомандний, тобто для точності удару необхідно мати пряму радіолокаційну видимість між РЛС та ракетою, при дальності пуску 230 км управління ракетою втрачається на висоті приблизно 3 км. Далі ракета просто падає приблизно у район цілі. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені "контактним підривачем", який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У випадку удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті або під час контакту з поверхнею.

Маса ракети 48Н6ДМ та її швидкість, разом із розміром бойової частини, дозволяє у випадку потрапляння у житловий будинок легко пробити стіни чи дах та завдати значних руйнувань. У випадку підриву на незначній висоті - уразити готовими уламками цивільне населення, тим більше, що саме з метою максимальної уламковості й сконструйовані бойові частини зенітних ракет.

Точність не дозволяє говорити про вибір для удару конкретного об'єкта і ціллю для атаки РФ може бути лише місто загалом. Про що чудово знають самі рашисти. Таким чином, пуски з С-400 ракетами 48Н6ДМ становлять значну загрозу для цивільного населення. Тому закликаємо не нехтувати сигналами повітряної тривоги.